Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

1. O κλονισμός της πίστης στην αυταξία της ανθρώπινης ζωης, η απώλεια σεβασμού στον Άνθρωπο.

2.Η έντονη ανταγωνιστικότητα και η συναρτημένη με αυτήν επιθετικότητα που εμποδίζει το μέσο άνθρωπο να λειτουργήσει "συνυπαρξιακά" και να πιστεύει ότι στην κοινωνία δεν μπορεί παρά να είσαι ή θύτης ή θύμα (φυσικά, προτιμάει , αν μπορεί, να είναι θύτης )

3.Ο απύθμενος κυνισμός, που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Κυνισμός με την έννοια ότι "όλα δικαιολογούνται αρκεί να πετύχεις". Κυνισμός , επίσης , προς την κατεύθυνση του αμοραλισμού, δηλ. του μη σεβασμού καμιάς ηθικής, κανενός κανόνα.

4.Η γενική ροπή υπονόμευσης, κατάλυσης και μη σεβασμού των θεσμών. Η σύγχυση που προκαλείται από όσους υποστηρίζουν ότι κάθε θεσμός έχει χαπακτήρα εξουσιαστικό και επομένως πρέπει να στρεφόμαστε κατά κάθε θεσμού γενικά.

5.Η αβεβαιότητα της ύπαρξης. Αβεβαιότητα για το μέλλον, για το νόημα της ζωής. Αβεβαιότητα, επίσης , που απορρέει από τη δυσχέρανση της ανθρώπινης επικοινωνίας και τη συναισθηματική πτώχευση.

6.Η θεοποίηση της τεχνολογίας, ειδικότερα της ηλεκτρονικής, που εμφανίζουν τον άνθρωπο ως εξάρτημα και παρακουλούθημα των μέσων που κατασκεύασε για να τον υπηρετούν.

7.Ηλεγόμενη κοινωνία της κατανάλωσης, της παροχής και της αφθονίας που μαστιγώνει ανελέητα τον άνθρωπο και του δημιουργεί ψευδοανάγκες. Ανάγκες που απαιτούν την απόκτηση όλο και περισσότερων πραγμάτων. Ο άνθρωπος μαθαίνει ότι είναι "κάποιος" εφόσον έχει πράγματα γιά τα οποία πιστεύει ότι του προσδίδουν κοινωνικό "γόητρο".

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

Διαβαζοντας αυτα που γραφετε μου ηρθε στο μυαλο αυτο που ειδα αναρτημενο σε ενα τοιχο και θεωρησα οτι αναφερεται στην Ελλαδα του σημερα:

"Η δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται διοτι κατεχρασθη το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητος, διοτι εμαθε τους πολιτες να θεωρουν την αυθαδεια ως δικαιωμα, την παρανομια ως ελευθερια, την αναιδεια του λογου ως ισοτητα και την αναρχια ως ευδαιμονια..."

Μετα βεβαια διαβασα απο κατω οτι το εγραψε ο Ισοκρατης!?!

Το θεμα ειναι οτι οταν αναγνωριζονται αυτα ως "αρνητικα", τοτε βαπτιζονται ταυτοχρονα ως αναγκαια "κακα" για να μπορουν να υπαρξουν τα "θετικα" μας...

8 Μαΐου 2008 στις 8:30 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Ευάγγελος είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο και το ενδιαφέρον. Ελπίζω σε μελλοντική επικοινωνία και συμβολή.

14 Μαΐου 2008 στις 8:03 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα