Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Γενικές Γνώσεις

Με αφορμή ένα άρθρο σχετικά με τις γνώσεις της κ Πέιλιν, της υποψήφιας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ (διαπιστώνω ένα ειδύλλιο μεταξύ του blog αυτού και της κ Πέιλιν, η οποία δεν ήξερε ότι η Αφρική είναι Ήπειρος), θα ήθελα να αναφερθώ στις γνώσεις που έχει σήμερα ο μέσος πολίτης. Και όχι ο μέσος πολίτης σε παγκόσμιο επίπεδο - όπου εκεί μας κερδίζουν οι Αμερικάνοι με την πληθώρα των θεμάτων που δεν γνωρίζουν και των γνώσεων που δεν κατέχουν - αλλά σε Ελληνικό επίπεδο.


Κατά καιρούς διαπιστώνω πως πολλοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, αλλά σαφώς μιας πιο ώριμης ηλικίας, δηλαδή στην δεκαετία των 20-30, δεν γνωρίζουν κάποια βασικά θέματα. Γενικότερα διαπιστώνω μια έλλειψη γενικών γνώσεων, γνώσεων όχι εξειδικευμένων, αλλά γνώσεων που άπτονται γενικότερων θεμάτων.



Ποιος είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ; Ποιες είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια είναι τα ονόματα των υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; Πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα; Τι είναι αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε 'Ευρωπαϊκό Σύνταγμα'; κλπ κλπ


Κόσμος δυσκολεύεται να απαντήσει. Ο λόγος; Προφανώς δεν κατέχουν το θέμα. Προφανώς, αλλά γιατί δεν κατέχουν το θέμα; Μήπως η πληροφόρηση είναι προβληματική; Χμ, και βέβαια, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος. Μήπως απλώς ο νεαρός κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα; Οπωσδήποτε, αλλά και πάλι ποια είναι η αιτία αυτής της αδιαφορίας; Δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται; Μάλλον ναι, αλλά γιατί δεν μας ενδιαφέρει; Γιατί και να μας ενδιαφέρει και να διαβάσουμε και να μάθουμε γύρω από αυτό, δεν αλλάζει κάτι στην ζωή μας. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος! Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.


Πρέπει να διαπιστώσω με έκπληξη, πως παρόλο που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γενικότερα οι πηγές πληροφόρησης και γνώσεων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, η ποιότητα της πληροφόρησης έχει επιεικώς παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (για να μην την χαρακτηρίσω απαράδεκτη). Αναλογιστείτε πόσο κόπο και χρόνο πρέπει να αναλώσετε για να μάθετε για ένα θέμα που σας ενδιαφέρει, για παράδειγμα το θέμα του ονόματος με τα Σκόπια (ή μήπως θα έπρεπε να πω "Μακεδονία" όπως λέει όλος ο υπόλοιπος κόσμος;). Που θα βρω πληροφορίες, έγκυρες και επικαιροποιημένες; Από τις ειδήσεις; Μπα, δεν νομίζω, πρέπει να κάτσω μια ώρα να δω ειδήσεις, για να αποκομίσω πληροφορία που αντιστοιχεί σε λίγες αράδες λέξεις. Μήπως θα έπρεπε να βλέπω εναλλακτικά δελτία ειδήσεων από μικρότερα κανάλια; Μήπως πρέπει να διαβάζω εφημερίδες; Εγώ θεωρώ την εφημερίδα ξεπερασμένη ως μέσο ενημέρωσης. Θα μάθω σήμερα, αυτό που συνέβη χθες, αφού οι εφημερίδες τυπώνονται το βράδυ κάθε ημέρας. Επίσης, το format της εφημερίδας είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να ξεφυλλίσω ολόκληρη την εφημερίδα, και να διαβάσω κείμενα που σε κάνουν και βαριέσαι με αυτό το ασπρόμαυρο χρώμα και μονότονη σελιδοποίηση, για να αποκομίσεις ξανά αυτά που είπαν στις ειδήσεις χθες. Μήπως θα έπρεπε να ενημερώνομαι από το internet; Ωραίο θα ήταν αυτό, αλλά από που; Προσέξτε την απουσία των τηλεοπτικών μέσων και των ειδησεογραφικών τους κλάδων από το internet. Τίποτα... και οι εφημερίδες αναδημοσιεύουν τα άρθρα της έντυπης έκδοσής τους. Α, ίσως βάλουν και καμιά φωτογραφία, δίπλα στις flash διαφημίσεις που σε εκνευρίζουν και γονατίζουν το μηχάνημά σου.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτοί που ενδιαφέρονται, δεν μπορούν να μάθουν.


Βέβαια, ο κύριος λόγος της απουσίας γενικών γνώσεων από τους 20ρηδες και 30ρηδες είναι η αδιαφορία. Δεν με νοιάζει να μάθω ποιος είναι ο Μπαν Κιμ Μουν. Και τώρα που τον έμαθα τι κατάλαβα; Σε τηλεπαιχνίδι θα πάω να κερδίσω LCD τηλεόραση; Τι με νοιάζει εμένα για τον Ομπάμα και τον Οσάμα, εγώ θα συνεχίσω να βγάζω 700 ευρώ απο τη δουλειά μου. Γιατί να ενδιαφερθώ για τα νομοσχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού κάθε φορά η κυβέρνηση θα παίρνει λάθος αποφάσεις και θα εξυπηρετεί τα γνωστά συμφέροντα, και πάντα θα μου την φέρνει με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Τι με νοιάζει; Άσε με στην ησυχία μου, όσο λιγότερα ξέρω, τόσο πιο ήσυχα θα κοιμάμαι το βράδυ, ονειρευόμενος την ελπίδα πως κάτι, κάπου, κάπως, κάποτε θα αλλάξει και θα βελτιωθούν τα πράγματα.

Απλώς, όταν τα πράγματα αλλάξουν, έλα να με σκουντήξεις να μου το πεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα