Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Ο Πρώτος Μαύρος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ζούμε μια ιστορική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία. Χθες οι αμερικανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν πως ο επόμενός τους πρόεδρος θα είναι μαύρος (πιο πολιτικά ορθό θα ήταν «ο Ομπάμα θα είναι ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ», αλλά άραγε υπάρχουν και Ευρω-Αμερικανοί;).
Ο Ομπάμα, ετών 47, θα ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2009.
Πηγή 1

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών μπορεί κανείς να βρει στο site του CNN.
Πηγή 2

Ο Ομπάμα πρέσβευε την Αλλαγή, αυτή την μαγική λέξη που όλοι οι πολιτικοί τόσο ποθούν να εκπροσωπεύουν. Αν και στην περίπτωση του Ομπάμα, εκτός από το προφανές, δηλαδή το χρώμα του δέρματός του, τα πράγματα φαίνεται να είναι έτσι. Οι αμερικανοί ψηφοφόροι πείσθηκαν και του έδωσαν το ύψιστο αξίωμα της χώρας τους. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Ομπάμα αποτελεί την ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν, πως τα πράγματα θα βελτιωθούν, πως η ζωή τους θα αλλάξει και θα αποκτήσει νόημα. Από υπερήλικες παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους μέχρι νεαρούς απολιτικούς emo, το φαινόμενο Ομπάμα φαίνεται πως είναι αρκετά ισχυρό ώστε να τους ενώσει όλους κάτω από την ελπίδα της Αλλαγής (μαθήματα προς τους δικούς μας πολιτικούς, για να δούμε θα μάθουν τίποτα;).
Πηγή 3

Βέβαια, η εκλογή του Ομπάμα δεν θα ήταν δυνατή, ούτε βέβαια και η λήψη του χρίσματος από το Δημοκρατικό κόμμα, αν το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ ήταν διαφορετικό. Οι τρέχουσες συνθήκες βοήθησαν πάρα πολύ για την ενίσχυση του κλίματος περί αλλαγής και περί ενός Δημοκρατικού ξανά Προέδρου. Η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι, η δημοτικότητα του Μπους ώθησαν τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τον Ομπάμα.
Πηγή 4

Ο Ομπάμα ισχυρίζεται πως «η Αλλαγή έφτασε στην Αμερική». Απομένει μονάχα να δούμε την αλλαγή και μέσω των πράξεων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κατάσταση θα αλλάξει για τους πολίτες των ΗΠΑ (μάλλον), αλλά θα αλλάξει για τους πολίτες του υπόλοιπου κόσμου; Ιδού η απορία. Και ακόμα πιο σημαντικό, θα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των Ελληνικών θεμάτων από πλευράς των ΗΠΑ, τώρα πλέον με τον Ομπάμα στο τιμόνι; Εγώ προσωπικά έχω επιφυλάξεις, αν και εγώ, όπως και οι υπόλοιποι, ελπίζουμε πως το νεαρό της ηλικίας του και οι απόψεις που έχει εκφράσει μέχρι στιγμής θα εξασφαλίσουν μια δίκαιη προσέγγιση των εθνικών μας θεμάτων (δεν πιστεύω πως θέλουμε να μεροληπτεί υπέρ μας, απλώς ζητάμε δίκαιη αντιμετώπιση). Οι ομογενείς μας στην Αμερική, μετά την υποστήριξη τους προς το πρόσωπό του αναμένουν τώρα την «εξαργύρωσή» της.

Ο Ομπάμα κατάφερε να εμπνεύσει τους αμερικανούς πολίτες, και να τους οδηγήσει στις κάλπες. Χωρίς τη συμμετοχή αυτών που παλαιότερα αδιαφορούσαν για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν πιστεύω πως θα κατάφερνε την «αλλαγή» σε μια τέτοια κοινωνία όπως αυτή των ΗΠΑ. Το 66% των Αμερικανών ψηφοφόρων έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής μετά το 1908, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics.
Πηγή 5

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα