Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Φακέλωμα



Τελευταίως έχω διαπιστώσει ένα μεγάλο φακέλωμα που επιχειρείτε είτε από κράτη είτε ακόμα και από επιχειρήσεις.

Το μεγάλο φακέλωμα είναι αυτό των ΗΠΑ. Από την έκδοση βίζας μέχρι και τις πτήσεις που πηγαίνουν προς τα εκεί. Αυτό ήταν μέχρι και πριν από κάποιο καιρό θέμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ήθελαν για κάθε πτήση λίστα με τους επιβάτες και αναλυτικά στοιχεία τους. Από ονοματεπώνυμα, μέχρι και το τι είδους φαΐ είχες ζητήσει να φας κατά τη διάρκεια της πτήσης (οι μουσουλμάνοι έχουν κάποιους περιορισμούς και συνήθως ζητούν ιδιαίτερο φαΐ). Μπας και κανείς είναι τρομοκράτης, ή ξέρω εγώ κάνας ανεπιθύμητος γενικότερα. Και μετά έφτανες στα αεροδρόμιά τους, και ήλπιζες να μην είσαι λάθος χρώμα και να μην φοράς λάθος ρούχα διότι υπήρχε πάντα η περίπτωση να σε σταματήσουν για έλεγχο. Βγάλε τα παπούτσια, σκάναρε τις χειραποσκευές σου, μην κουβαλάς υγρά, ποιος ξέρει τι θα ζητάνε μετά από λίγο καιρό.

Αλλά και οι επιχειρήσεις. Πας να αγοράσεις ένα πουκάμισο και αρχίζει η ανάκριση. Που εργάζεσαι, ποιο είναι το τηλέφωνό σου, ποια η διεύθυνσή σου. Έλεος. Στο βωμό της οικονομίας και του καπιταλισμού δεν έχει όριο το τι ζητάνε. Α, πάρε και την κάρτα, γίνε μέλος, και θα έχεις έκπτωση. Εάν ξοδέψεις 1000€ θα έχεις έκπτωση 10% στην επόμενη αγορά, εάν γίνει Σάββατο και έχει πανσέληνο. Αμάν δηλαδή. Ακόμα και τα σούπερ μάρκετ. Κάρτα έχετε; Θέλετε; Θα σας πείραζε να σας φορέσουμε κάμερα και μικρόφωνο καθώς ψωνίζεται; Μην ανησυχείτε, είναι για να βελτιώσουμε το customer service. Άντε ρε από δω, λέω εγώ.

Ωραίοι και οι Άγγλοι... Δεν ήθελαν, λέει, ταυτότητες, γιατί οδηγούσε σε φακέλωμα. Ενώ δεν είχαν πρόβλημα με τη βάση που διατηρούσαν οι αρχές με τα στοιχεία DNA αυτών που συλλαμβάνονταν κατηγορούμενοι για διάφορα εγκλήματα (και ας αθωώνονταν μετά). Άρα άμα επιλέξει το κράτος, μπορεί να αναλύσει το DNA σου, και να σου πει μετά ότι δεν μπορείς να εργαστείς εκεί γιατί έχεις την τάδε προδιάθεση κλπ. Κάποιο τέτοιο φακέλωμα και ο Χίτλερ δεν έκανε;

Και σιγά-σιγά εμείς το συνηθίζουμε. Γίνεται σιγά-σιγά, σταδιακά, οπότε ο κόσμος έχει και τον χρόνο να το συνηθίσει το μέτρο, και να το θεωρεί φυσιολογικό.

Ποιος ξέρει, ποιος παρακολουθεί, ποιος καταγράφει τι γράφω, τη συμπεριφορά μου στο internet. Σε ποια sites πηγαίνω, που ψωνίζω ηλεκτρονικά κλπ. Μέγας φακελωματής το google σαφώς...

Για ένα μεγαλύτερο και πιο κατατοπιστικό διάγραμμα, πατήστε εδώ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα