Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Ήρθε η ώρα να αγοράσω σπίτι... (1)

-- Η ανάρτηση από τον Γιώργο Κατιμερτζή
-- Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος, σε βάζει σε σκέψεις
--Ήδη έχω απορίες, οπότε πιστεύω μια δεύτερη σχετική ανάρτηση είναι απαραίτητη

Πολλά ακούμε για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή αν οι τιμές είναι ψηλά και αν είναι πόσο μπορεί να πέσουν? Θα προσπαθήσω να δώσω μερικά στοιχεία ώστε να είναι εύκολο στον καθένα μας να κάνουμε δύο υπολογισμούς και να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα.

Από προσωπική εμπειρία παραθέτω κάποια νούμερα. Μία οικογένεια που επιθυμεί να μείνει σε ένα σπίτι 110 – 120 τμ πληρώνει ενοίκιο γύρω στα 850 ευρώ / μήνα, που σημαίνει:

850 x 12 = 10.200 euro τον χρόνο.

Η εμπορική αξία του σπιτιού αυτού που νοικιάζει είναι γύρω στα 3.200 ευρώ / τμ

117 χ 3.200 = 374.400 ευρώ

Κατά συνέπεια η ενοικίαση στοιχίζει στην παραπάνω οικογένεια 2.72% τον χρόνο (= 10.200 / 374.400 x 100)

Δεν συζητάω το ενδεχόμενο αγοράς του παραπάνω σπιτιού με δάνειο καθώς είναι εξόφθαλμα ασύμφορο με τα επιτόκια που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Ένα ενδεικτικό επιτόκιο είναι 3M euribor + 200 bps, το οποίο σημαίνει 5.92% στην καλύτερη περίπτωση. Για να μην μας κουράζω με πράξεις αυτό σημαίνει ότι για να κάνουμε χρήση του ίδιου σπιτιού θα μας στοίχιζε τον χρόνο 22.164 ευρώ δηλαδή 1.847 ευρώ τον μήνα. Υπολογίζοντας μόνο τους τόκους όχι το κεφάλαιο. Τα συμπεράσματα δικά σας για την παραπάνω επιλογή.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα τρέξει για το 2008 γύρω στο 4% και ο μακροχρόνιος στόχος της Ευρωπαϊκής τράπεζας είναι 3%, κάτι που ποτέ δεν επιτεύχθηκε στην Ελλάδα λόγω της μη ανταγωνιστικής οικονομίας που έχουμε. Τα παραπάνω όμως σημαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που το δίνει προς ενοικίαση έχει ένα περιουσιακό στοιχείο 374.400 ευρώ το οποίο δεν του αποδίδει ούτε τον πληθωρισμό, δηλαδή χάνει χρήματα κάθε χρόνο... Ποιος όμως τα κερδίζει αυτά? Και βέβαια ο ενοικιαστής που πληρώνει 2.72% τον χρόνο αντί για 4 – 4.5% που θα έπρεπε.

Συμπέρασμα: σε αυτές τις τιμές το συμφέρον είναι στην ενοικίαση και όχι στην αγορά. Στην περίπτωση που το κόστος ενοικίασης ανέβει πάνω από τον πληθωρισμό τότε χάνει λεφτά ο ενοικιαστής και κερδίζει ο ιδιοκτήτης. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το σενάριο θα πρέπει οι ενοικιαστλες να ψάχνουν να ενοικιάσουν σπίτια και να μην βρίσκουν, πράγμα λίγο απίθανο άμα σκεφτεί κάποιος ότι μόνο στην Αττική υπάρχουν 200.000 σπίτια απόθεμα.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι κάποιος είχε το παραπάνω κεφάλαιο (374.400 ευρώ) και αγόραζε μετοχές Εθνικής Τράπεζας, 6 μήνες μετά το χαμηλό του χρηματιστηρίου το 2003 και τις πούλαγε σχετικά νωρίς στο τέλος του 2006. Οι 374.400 ευρώ θα γινόντουσαν γύρω στο 1.500.000 ευρώ. Πόσα σπίτια θα αγόραζες σήμερα?

Βέβαια τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές μου σκέψεις και δεν αποτελούν προτροπή καθώς η αγορά κατοικίας γίνεται και με άλλα ψυχολογικά κριτήρια και όχι μόνο με αυστηρά χρηματοικονομικά.

2 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση (ειδικά από την τελευταία παράγραφο) ότι ο συγγραφέας θεωρεί πως κάνει χρηματοικονομική προσέγγιση στο θέμα.

Θα ήθελα να επισημάνω πως το παραπάνω δεν αποτελεί ούτε κατά διάνοια χρηματοοικονομική ανάλυση. Παραθέτω μερικά κραυγαλέα προβλήματα της λογικής του συγγραφέα:

- αγνοεί το ότι η αγορά σπιτιού είναι επένδυση, δηλαδή μετά την αποπληρωμή του δανείου σου μένει ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει κάποια αξία, ενώ αν νοικιάζεις δε σου μένει τίποτα

- συγκρίνει την απόδοση που έχεις αν πουλήσεις μια μετοχή, με τα ενοίκια που εισπράττεις από ένα διαμέρισμα, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη ούτε τα μερίσματα που θα έδινε η μετοχή της ΕΤΕ, ούτε την αξία μεταπώλησης του σπιτιού

- η σύγκριση με την απόδοση της μετοχής της Εθνικής κατά την περίοδο 2003-2006 είναι παραπλανητική αφού αν επιλέξεις κάποια άλλη τριετία (π.χ. 2005-2008) θα έχεις διαφορετική (αρνητική;) απόδοση

Καλή χρονιά σε όλους!

1 Ιανουαρίου 2009 στις 10:59 π.μ.  
Ο χρήστης Blogger Alexandros Pappas είπε...

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου. Για αυτό και εγώ, στην αρχή της ανάρτησης, ανέφερα πως έχω απορίες και πως πρέπει να επανέλθουμε στο ζήτημα με δεύτερη ανάρτηση, όπου θα πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω το ζήτημα, και να ληφθούν και άλλες παράμετροι υπόψη.

1 Ιανουαρίου 2009 στις 1:17 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα