Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Οι Σκέψεις μας σε Οθόνη



Η ιδέα των επιστημόνων ήταν πολύ απλή...
Δείχνουμε στο πειραματόζωο μια απλή εικόνα. Παράλληλα καταγράφουμε τη ροή του αίματος στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου. Επαναλαμβάνουμε κάποιες εκατοντάδες φορές το ίδιο πείραμα, δηλ. δείχνουμε εκατοντάδες απλές εικόνες στο πειραματόζωο, και για κάθε εικόνα καταγράφουμε τη ροή του αίματος.
Κατόπιν δίνουμε σε ένα υπολογιστή αυτά τα στοιχεία (εικόνα, καταγραφή ροής αίματος). Ο υπολογιστής κάνει υπολογισμούς και βρίσκει συσχετισμούς μεταξύ σχημάτων που βλέπει το πειραματόζωο και το πως κυκλοφορεί το αίμα στον εγκέφαλό του. Με άλλα λόγια, ο υπολογιστής εξάγει συμπεράσματα με το πως κυκλοφορεί το αίμα όταν το πειραματόζωο βλέπει συγκεκριμένα σχήματα.
Τελικώς, δείχνουμε μια νέα εικόνα στο πειραματόζωο. Ο υπολογιστής καταγράφει τη ροή του αίματος. Χωρίς να δώσουμε την εικόνα στον υπολογιστή, βασιζόμενος μονάχα στα συμπεράσματα που είχε βγάλει προηγουμένως και λαμβάνοντας υπόψη την ροή του αίματος τώρα, ο υπολογιστής είναι σε θέση να συμπεράνει τι βλέπει το πειραματόζωο.
Και ο υπολογιστής κάνει αρκετά καλή δουλειά όπως μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα παραπάνω, όπου το πειραματόζωο βλέπει 6 εικόνες που σχηματίζουν τη λέξη 'neuron'.

Απίστευτα πράγματα...
Φανταστείτε ένα σούπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει τους εγκεφάλους όλων μας και αυτομάτως να σχηματίζει εικόνες με αυτά που σκεφτόμαστε εκείνη τη στιγμή.
Καταπληκτικό...

Τα όνειρα που βλέπουμε θα μπορούμε να τα αποτυπώνουμε σε οθόνες υπολογιστή, και να τα βλέπουμε ξανά και ξανά...

Βέβαια, υπάρχουν και οι μη-αθώες χρήσεις αυτής της τεχνολογίας.
Ένα κράτος που θα παρακολουθεί τις σκέψεις των πολιτών του ...
Επίκαιρο θέμα!

Scientists Extract Images Directly from Brain

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα