Ενεργειακή Πολιτική
Χαμός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και τελικά θα την πληρώσουμε εμείς οι λοιποί Ευρωπαίοι.
Το 80% του ρωσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη, διέρχεται από την Ουκρανία.
Αυτό και αν είναι εξάρτηση, και από την Ρωσία που το παράγει και από την Ουκρανία που μας το παρέχει.
Αυτό αποτελεί τρομερό μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, και άντε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Ποιον θα πρωτο-εξυπηρετήσουμε; Την Ρωσία ή την Ουκρανία; Πως θα διατηρήσουμε ισορροπίες; Και γιατί στο κάτω-κάτω να εξυπηρετήσουμε κάποια άλλη χώρα και να βλάψουμε τα δικά μας (ΕΕ) συμφέροντα;
Πως θα διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια; Και ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος άλλων συμφερόντων μας (οικονομικών, πολιτικών κλπ).
Και όλα αυτά γιατί είμαστε ενεργειακά λαίμαργοι.
Πως να το λύσουμε αυτό το θέμα, λοιπόν;
Για να βάλω λίγο το μυαλό μου να σκεφτεί κάποια πράγματα, έστω έτσι βιαστικά.
Μία λύση είναι να περιορίσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση, και έτσι να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες που μας δίνουν ενέργεια. Να καίμε λιγότερα καύσιμα. Αυτό όμως θα μας ζορίσει επιχειρηματικά - θα πουν - και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη της Ευρώπης - θα ξαναπούν - η οποία έχει έτσι και αλλιώς πρόβλημα. Άρα ένα τέτοιο σενάριο δεν θα παίξει (ας είμαστε ρεαλιστές). Η κατανάλωση ενέργειας μάλλον θα αυξάνεται.
Μια άλλη λύση είναι να συνεχίσουμε να "εισάγουμε" ενέργεια, απλώς να την λαμβάνουμε από άλλες χώρες, ώστε να μοιράσουμε την πίτα περισσότερο, και να μην έχει μια χώρα μόνο (βλέπε Ρωσία) μεγάλο λόγο στις ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτό είναι εφικτό, απλώς ίσως είναι πιο δύσκολο και ενδεχομένως πιο ακριβό (αν χρειάζεται να εισάγουμε "ενέργεια" από μακρινές χώρες).
Μια άλλη λύση είναι να παράγουμε εμείς την ενέργεια που μας χρειάζεται; Πως όμως; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Να συνεχίσουμε να καίμε κάρβουνο; Να συνεχίσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον μας; Μπα, ούτε και αυτό. Ας βρούμε τότε νέες μορφές ενέργειας, πιο καθαρές. Ναι, αλλά αυτές οι νέες πηγές δεν είναι τόσο αποδοτικές (ακόμα) και κοστίζει η έρευνα, οπότε τελικά θα επιβαρυνθεί η οικονομία μας (αν και μόνο βραχυ-μεσο-πρόθεσμα μέχρι να βελτιωθούν οι νέες αυτές τεχνολογίες). Αλλά αυτό θα αργήσει. Αν βιαζόμαστε τότε (που βιαζόμαστε), υπάρχει τεχνολογία που είναι άμεσα διαθέσιμη και η οποία είναι πιο καθαρή από τα fossil fuels (πετρέλαιο, κάρβουνο, αέριο κλπ). Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η πυρηνική ενέργεια. Κάποιοι θα τρόμαξαν... Αλλά με σωστή χρήση, τις σωστές δικλείδες ασφαλείας, την τήρηση αυστηρών κανόνων κλπ η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μια άμεση και σχετικά καθαρή λύση. Άντε λοιπόν τι φοβόμαστε; Ναι, λίγο ριψοκίνδυνο, αλλά περισσότερο επικίνδυνο είναι να κάνουμε τα χατίρια στους κάθε Ρώσους προκειμένου να μην κλείσουν τις στρόφιγγες και μας παγώσουν (πόσοι άραγε θα είχαν σωθεί σε Τσετσενία και Οσετία αν δεν εξαρτόμασταν ενεργειακά από την Ρωσία;). Και βέβαια, παράλληλα, να γίνεται σοβαρή έρευνα σε νέες πιο ασφαλείς και καθαρές τεχνολογίες (μην ξεχνάμε και την ψυχρή σύντηξη).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα