Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Γάλλοι Απεργοί



Ο Γάλλος απεργός είναι συνειδητοποιημένος. Και γενικότερα, πιστεύω, ο Γάλλος πολίτης είναι συνειδητοποιημένος. Σε απεργίες, σε θέματα που απασχολούν ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο της χώρας, οι κινητοποιήσεις είναι μαζικές. Κατεβαίνουν ολόκληρες 'ορδές΄απεργών.

Έτσι και στις πρόσφατες απεργίες - διαδηλώσεις 2.5 εκατομμύρια απεργοί βρέθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας. Δεν ξέρω εάν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εμείς εδώ στην μικρή - σχετικά - Ελλάδα για το μέγεθος της κινητοποίησης, αλλά και τη δύναμη του απεργιακού κινήματος στην Γαλλία. Μάλιστα η δύναμη του εργαζόμενου είναι - ή τουλάχιστον φαίνεται να είναι - τέτοια που από μόνος του, χωρίς να το ζητήσουν οι απεργοί, ο Πρόεδρός τους, ο Σαρκοζί, από μόνος του προανήγγειλε συναντήσεις με τα συνδικάτα και τις εργοδοσίες. Και είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι συναντήσεις αυτές θα είναι εποικοδομητικές, και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα και αποφάσεις που θα γίνουν δεκτές από όλες τις πλευρές.

Και κάπως έτσι η Γαλλία προχωράει, και ο εργαζόμενος στη Γαλλία έχει δικαιώματα και παροχές. Παροχές, οι οποίες αντιστοιχούν - 'ταιριάζουν' θα έλεγα - στις εισφορές τους ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι, και παροχές οι οποίες ισχύουν για όλους, και όχι για μια μικρή μερίδα εργαζομένων - όπως πολύ συχνά συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα.

Πιστεύω πως και εδώ στην Ελλάδα μπορούμε. Γιατί όχι; Είναι καλύτεροι οι Γάλλοι από εμάς; Όχι, μην μου απαντήσετε. Απλώς το δικό μας το στενόμυαλο κεφάλι δεν μας αφήνει να σκεφτούμε λίγο παραπέρα. Τις προάλλες έλεγε ο νέος διοικητής του ΙΚΑ πως το μεγαλύτερο θέμα είναι η ανασφάλιστη εργασία, η αποφυγή των εισφορών προς το ΙΚΑ, το μεγάλο πλήθος εργοδοτών που έχουν κόσμο που δουλεύει για αυτούς ανασφάλιστα, ή ακόμα και εργοδότες που παρόλο που παρακρατούν τα αντίστοιχα ποσά από τους εργαζομένους, ουδέποτε αποδίδουν τα χρήματα αυτά στο ΙΚΑ.
Και εγώ ρωτώ, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να έχεις ένα σωστό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης; Πόσο δύσκολο είναι να έχεις, για παράδειγμα, μια ανώνυμη και ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας για τέτοια θέματα. Ε;

2,5 εκατομμύρια απεργοί στους δρόμους της Γαλλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα