Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ελληνικό Change.gov



Είχα αναφερθεί σε αυτό και σε παλαιότερη ανάρτησή μου, αλλά αξίζει να το σχολιάσω ξανά, καθώς και να το πάω και λίγο παραπέρα.

Οι ΗΠΑ, με τον νέο τους Πρόεδρο, τον Ομπάμα, φαίνονται ορεξάτοι για καινούργιες ιδέες και κάπως διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της διακυβέρνησης.

Ένα από τα πολλά που έχει κάνει (ήδη) είναι η ιστοσελίδα Change.gov. Εγώ θα σταθώ περισσότερο σε ένα μόνο κομμάτι αυτής της ιστοσελίδας, το οποίο έχει να κάνει με την συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, και το οποίο λέγεται Citizen's Briefing Book.

Στόχος του Citizen's Briefing Book είναι να μπορούν οι Αμερικανοί πολίτες να μοιραστούν τις ιδέες (προτάσεις) τους για κάθε θέμα που αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση, και κατόπιν να 'αξιολογήσουν' τις ιδέες (προτάσεις) αυτές. Οι ιδέες (προτάσεις) με την καλύτερη 'βαθμολογία' θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στον Πρόεδρο Obama μετά την ορκωμοσία του .

Καλείται λοιπόν ο απλός Αμερικάνος πολίτης να υποβάλει τις σκέψεις του, ακόμα και τις δικές του προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους συμπολίτες του, και οι ιδέες που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση σε όλους τους πολίτες, θα γίνουν γνωστές στον Πρόεδρο, ο οποίος μετά θα μπορεί να της μελετήσει και να προχωρήσει δεόντως.

Ενδεικτικά, οι ιδέες που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

1. Ending Marijuana Prohibition
Κατάργηση της απαγόρευσης της μαριχουάνας

2. Commit to becoming the “Greenest” country in the world.
Δέσμευση των ΗΠΑ να πιο οικολογικές πολιτικές

3. Stop using federal resources to undermine states' medicinal marijuana laws
Παύση της χρήσης ομοσπονδιακών πόρων για υπονόμευση της πολιτειακής νομοθεσίας σχετικά με τη ιατρική χρήση της μαριχουάνας

4. Bullet Trains & Light Rail
Χρήση γρήγορων τραίνων και τραίνων εντός της πόλης

5. An end to the government sponsored abstinence education to be replaced by an introduction of age appropriate sex education.
Ορθή σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία (χμ, μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι που το μετέφρασα)

6. The permanent closure of all Torture facilities. (Facilities such as: Guantanamo, and Abu Ghraib)
Το κλείσιμο φυλακών όπως το Guantanamo όπου γίνονται βασανιστήρια

7. Revoke the George W. Bush tax cuts for the top 1 %.
Ανάκληση των φορο-ελαφρύνσεων υπέρ των πολύ πλούσιων

8. Get the Insurance Companies out the Health Care
Απομάκρυνση των ασφαλιστικών εταιριειών από τον χώρο της Υγείας

9. Bring Back the Constitution!
Εφαρμογή του Συντάγματος

10. Increase MPG requirements now!
Πιο αυστηροί κανόνες για την μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης των αυτοκινήτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Αυτό και αν είναι Δημοκρατία ...
Να επιτρέπεις στον κάθε πολίτη να εκφράσει την άποψή του, και να επιτρέπεις στους συμπολίτες του να 'προωθήσουν΄ την άποψή του αυτή, εάν την θεωρούν καλή, στην Κυβέρνηση.
Μια πολύ απλή ιδέα (η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά), η οποία πλέον μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά εύκολα μέσω της τεχνολογίας, έτσι ώστε η Δημοκρατία να είναι όντως αυτό, να μπορεί ο κάθε πολίτης να συμμετέχει ενεργά στην διακυβέρνηση του τόπου μέσω της διατύπωσης απόψεων και θεμάτων που τον απασχολούν.

Μια άλλη λειτουργία του Citizen's Briefing Book είναι η δυνατότητα για μελέτη της ατζέντας της Προεδρίας Ομπάμα. Μπορεί ο κάθε πολίτης, μέσω της ιστοσελίδας, να ενημερωθεί για τις απόψεις της Κυβέρνησης για διάφορα θέματα, και να δει πως προτίθεται η Κυβέρνηση να τα διαχειριστεί και να τα επιλύσει.

Συνεπώς, διαφάνεια, αλλά και δυνατότητα αξιολόγησης της νέας Κυβέρνησης για το πως προχωράει με τους στόχους που έθεσε, αλλά και τι να αναμένει ο κάθε πολίτης να υλοποιηθεί ως μέρος του Κυβερνητικού Έργου.

Εγώ θα το πάω λίγο παραπέρα...
Για φανταστείτε, εδώ στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλά κόμματα, να μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνετε άμεσα και πλήρως για τις απόψεις κάθε κόμματος για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Έτσι ώστε για κάθε θέμα που μας απασχολεί να υπάρχουν οι απόψεις κάθε κόμματος για το πως προτείνει να γίνει ορθή διαχείριση αυτού του θέματος.
Αυτό θα ήταν σωστή ενημέρωση, αλλά και θα διευκόλυνε όλους τους πολίτες να ξεχωρίσουμε τα κόμματα μεταξύ τους, και να μάθουμε πραγματικά την πολιτική του καθενός (εάν έχουν βέβαια), να ξέρουμε τι υποστηρίζει το κάθε κόμμα, που διαφωνούν, που συμφωνούν κ.ο.κ.

Και για φανταστείτε (η τεχνολογία το επιτρέπει), να μπορεί να ορίζει ο πολίτης τις δικές του απόψεις για τα διάφορα θέματα (π.χ. μέσω ενός ερωτηματολογίου), και μετά να του εμφανίζεται στην οθόνη το κόμμα του οποίου οι προτάσεις ταιριάζουν περισσότερο με τις απόψεις του πολίτη. Με άλλα λόγια, να προτείνει στον πολίτη ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίσει, έτσι ώστε η ψήφος του να πάει στο κόμμα του οποίου οι απόψεις ταιριάζουν με τις δικές του.

Δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Και στο κάτω-κάτω αξίζει, είναι για το καλό του τόπου. Για φανταστείτε, να ορίζει ο κόσμος τα θέματα που τον απασχολούν, να κάνει προτάσεις, να υποστηρίζονται από άλλους πολίτες, και τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο να προάγονται για συζήτηση στη Βουλή.

Ανόητοι πολιτικοί, ξεπεράστε τους εαυτούς σας, σκεφτείτε πέρα από το μικρό σας μυαλό και περιβάλλον. Ακούστε λίγο τι λέει πραγματικά ο κόσμος, όχι οι προκατασκευασμένες δημοσκοπήσεις με τις στημένες ερωτήσεις και δυνατότητες απαντήσεων.

Ανόητοι πολιτικοί, στην χώρα που δημιούργησε τη Δημοκρατία, είμαστε σε θέση να ξανα-ανακαλύψουμε τη Δημοκρατία. Είναι εύκολο και απλό, η τεχνολογία είναι ήδη εδώ να μας βοηθήσει να το κάνουμε πράξη.

Ανόητοι πολιτικοί, δείτε το ακόμα και απλώς μικροκομματικά! Όποιος προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της ιδέας θα κερδίσει πόντους. Πόντους που μπορεί να τον κάνουν Κυβέρνηση. Ανόητοι πολιτικοί. Δείτε λίγο πιο μακριά από την μύτη σας...

Γιατί δεν φτιάχνετε και μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία να προάγει την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις πολιτικές προτάσεις κάθε κόμματος, και να αναλάβει την συλλογή των απόψεων και ιδεών των πολιτών;

Και για αρχή, δοκιμάστε πιλοτικά αυτή την ιδέα σε ένα μόνο δήμο της Αθήνας, για δείτε τι απήχηση θα έχει, για δείτε τι συμμετοχή θα έχει. Εγώ πιστεύω πως ο κόσμος θα ενδιαφερθεί ειλικρινά, και κάτι καλό θα βγει από αυτή την πρωτοβουλία...

1 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρε το ΠΑΣΟΚ ήδη χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τρόπο διαβούλευσης με τον πολίτη για όλα τα ζητήματα του προγράμματος του αλλά και του τρόπου λειτουργίας του (π.χ η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης του)
Απλά τα κανάλια δεν ενδιαφέρονται αν δεν υπάρχει ΑΙΜΑ,ΣΠΕΡΜΑ,ΛΕΦΤΑ

Ν.ΣΤΑΡΙΔΑΣ

22 Ιανουαρίου 2009 στις 12:48 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα