Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Με αφορμή τον Ομπάμα



Βιαστικός φαίνεται ο Ομπάμα. Και ορεξάτος.
Ακόμα δεν ξεκίνησε η θητεία του, και αμέσως έχουν αρχίσει οι αλλαγές που είχε υποσχεθεί και για τις οποίες τον είχαν ψηφίσει οι Αμερικάνοι.

Καλά έχει ξεκινήσει, και το δείγμα γραφή; του φαίνεται να συμφωνεί με τις προσδοκίες όλων μας, και των πολιτών των ΗΠΑ, και όλων των υπόλοιπων πολιτών του κόσμου.
Γιατί όπως και να το κάνουμε οι ΗΠΑ, καλώς ή κακώς, αποτελούν μια υπερδύναμη στον κόσμο και οι πολιτικές της κινήσεις επηρεάζουν όλους μας.

Φαίνεται πως τα πρώτα που κάνει είναι τα εύκολα, αυτά που κερδίζουν εντυπώσεις και πόντους με τον κόσμο.
1. Κλείνει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο ο Ομπάμα
2. Παγώνει τους ψηλούς μισθούς υπαλλήλων του Λευκού Οίκου
3. Καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις

Αναρωτιέμαι, είχαμε ποτέ Κυβέρνηση, η οποία με το καλημέρα να ξεκίνησε με αλλαγές, έστω και απλές όπως αυτές του Ομπάμα;
Είναι τόσο δύσκολο να κάνεις αλλαγές; Όχι βεβαίως. Άρα γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα υστερούμε; Γιατί κανένα κόμμα δεν κάνει σοβαρό σχεδιασμό. Κάθε αντιπολίτευση δεν καταστρώνει σχέδια για την μελλοντική διακυβέρνηση του τόπου, όπως θα έπρεπε, αλλά αντιθέτως καταστρώνει σχέδια για το πως θα ψηφιστεί κυβέρνηση, πως θα κερδίσει ψήφους, πως θα εξασφαλίσει ο κάθε βουλευτής υπουργοποίηση του και άλλα τέτοια τετριμμένα και ανόητα.

Αναρωτιέμαι, τόσο δύσκολο είναι να κυβερνηθεί μια χώρα; Σαφώς και ναι, αλλά δεν ρωτάω για την καθημερινή διακυβέρνηση της χώρας και την διευθέτηση των τετριμμένων θεμάτων, όπως για παράδειγμα οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από ομάδες του πληθυσμού (μπηχτή), αλλά περισσότερο αναρωτιέμαι για τα στρατηγικά θέματα, όπως τα θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχει άραγε σχεδιασμός; Υπάρχει σκέψη για το τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια; Για το που πάει ο τόπος; Για το που πάει η παγκόσμια οικονομία, και που αξίζει να επενδύσουμε;

Πάλι τελευταίοι είμαστε στο intenet, διάβασα πρόσφατα, και αναρωτιέμαι... Αν δεν επενδύσουμε στην τεχνολογία, που θα επενδύσουμε; Στην βαριά βιομηχανία; Και πες πως έχουμε τον τουρισμό και την ναυτιλία. Και στον τουρισμό δεν τα πάμε και τόσο καλά, αν εξετάσεις τι κάνουν και οι ανταγωνιστές μας, χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος. Μάλιστα, σιγά-σιγά μας πλησιάζουν στα μεγέθη της τουριστικής οικονομίας και άλλες χώρες, όπως η Κροατία, και μπορεί και να μας ξεπεράσουν συντόμως.

Που είναι ο στρατηγικός σχειασμός για την πορεία της χώρας;
Άμα ρωτήσω τον πρωθυπουργό, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό των τελευταίων ετών, αμφιβάλω εάν θα υπήρχε στρατηγικό πλάνο. Θα μπορούσε να απαντήσει, χωρίς να καταφύγει στις αερολογίες, να μου πει τι σκοπεύει, ή ακόμα και πιο απλά τι πιστεύει, πως η χώρα θα πρέπει να κάνει; Εκτός από ιδιωτικοποιήσεις κλπ, τα οποία είναι θέματα διαχείρισης (management) και όχι στρατηγικού οράματος (leading), έχει να πει κάτι;

Τι στο καλό (για να μην πω τίποτα χειρότερο) πρέπει να κάνει η χώρα; Που πρέπει να δώσει την προσοχή της ; Με τι θα πρέπει να ασχοληθούμε; Ως χώρα τι πρέπει να παράγουμε; Ποια η συνεισφορά μας στην παγκόσμια οικονομία; Η τεχνολογία; Ο τουρισμός; Το εμπόριο; Τι;

Άντε, για καθήστε κάτω λίγο και σκεφτείτε, και πείτε μας συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο τρόπο να τους επιτύχουμε. Τόσο δύσκολο είναι; (ίσως ναι, δεν τους κόβω να έχουν και καμιά σπουδαία ευφυΐα)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα