Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τούμπες τώρα και για την Τουρκία



(Δεν είμαι σίγουρος πως το σχήμα πάνω είναι το σωστό, τι λέτε;)

Μέχρι τώρα η εξάρτησή μας από την Ρωσία μας έκανε, ως Ε.Ε., να κάνουμε παραχωρήσεις και χατίρια στην Ρωσία. Τώρα πλησιάζει και ο καιρός που θα κάνουμε και τούμπες για την Τουρκία.

Και μπορεί με την Ρωσία, εμείς ως Ελλάδα να μην έχουμε να χωρίσουμε κάτι, αλλά αντιθέτως να θέλουμε και να επιδιώκουμε συνεργασία, αλλά με την Τουρκία έχουμε θέματα μεταξύ μας, και πολύ φοβάμαι πως η ενεργειακή εξάρτησή μας από την Τουρκία, όπως αυτή θα εξελιχθεί τελικώς, θα μας φέρει σε δύσκολη θέση. Άλλος ένας λόγος να θέλουμε περισσότερο την ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία ή οποινδήποτε άλλο ουδέτερο.

Γιατί ενεργειακή εξάρτηση από την Τουρκία; Μα φυσικά λόγω Ναμπούκο. Πλέον η Ε.Ε. ελπίζει πως η εξάρτησή μας από την Ρωσία θα ελαττωθεί μια και ενεργειακώς θα μας προμηθεύει η Τουρκία από τον αγωγό Ναμπούκο.

Και τη σημαίνει αυτό. Πως ναι μεν θα απεξαρτηθούμε λίγο από την Ρωσία, αλλά θα εξαρτηθούμε περισσότερο από την Τουρκία. Και η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό αυτό να πιέσει, να πιέσει σε οποιοδήποτε θέμα την ενδιαφέρει και την απασχολεί. Από την ευρωπαϊκή της προοπτική, το θέμα της Κύπρου, της υφαλοκρηπίδας κλπ κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρω:
  • "Ο Ερντογάν προσήλθε στις συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους αποφασισμένος να εξαργυρώσει την τουρκική συμμετοχή στον ενεργειακό αγωγό Ναμπούκο, εκμεταλλευόμενος τη βούληση των Ευρωπαίων να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Ρωσία"
  • "Ο Ερντογάν φρόντισε να καταστήσει γνωστή τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από την Κύπρο και να αξιώσει από την ΕΕ να παρέμβει, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διστάσει να επανεξετάσει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στον αγωγό Ναμπούκο"
  • "Ήδη από το 2006, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας σε ό,τι αφορά στη ροή του φυσικού αερίου, η Τουρκία προσπαθεί να αναδείξει τη γεωστρατηγική της σημασία, εμφανιζόμενη ως ο πλέον φερέγγυος εταίρος της Ευρώπης στο θέμα της μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών"

Άσχημα τα νέα, γιατί σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα αποκτήσει ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υπέρ της. Και εμείς; Η Ελλάδα; Τι μπορούμε να κάνουμε; Τι θα θέλαμε να κάνουμε; Δεν ξέρω, εμένα μου φαίνεται όλο και πιο δελεαστική η ιδέα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αντί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ε.Ε. έχει την τεχνογνωσία και μάλιστα συνεχώς αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες για την επεξεργασία και ελάττωση των πυρηνικών καταλοίπων. Η Βουλγαρία το προωθεί το θέμα, προφανώς για δική της χρήση και συμφέρον. Μήπως και εμείς ως Ελλάδα να το προωθήσουμε αφενός σε τοπικό επίπεδο και αφετέρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Μην φοβόμαστε την τεχνολογία (την πυρηνική ενέργεια), αρκεί να το κάνουμε προσοχή και με σύνεση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα