Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Κρίση και Λύση

Αναγνώστης του blog (ναι, βρήκα άλλον ένα ακόμα) μας προτείνει "Άμεση λύση στην οικονομία με τρεις κινήσεις!" (αν και εγώ διέκρινα μόνο μια κίνηση). Ουσιαστικά, προτείνει την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και μέχρι τέλους της εβδομάδας εκείνης, να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας από όλες τις Τράπεζες, μποϊκοτάροντας με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

Ο φίλος αναγνώστης (και blogger με τη σειρά του) πιστεύει πως η κίνηση αυτή θα "συμμορφώσει" τους Έλληνες Τραπεζίτες, και θα οδηγήσει στην πτώση των επιτοκίων στα επίπεδα των επιτοκίων τραπεζών του εξωτερικού.

Συμφωνώ ως προς την αρχή αυτού του εγχειρήματος, αλλά δεν πιστεύω πως θα λειτουργήσει.

Πρώτα από όλα, αυτό απαιτεί μια συντονισμένη ενέργεια από ένα μεγάλο αριθμό καταθετών, οι οποίοι όλοι θα δράσουν συγχρόνως ώστε η απόσυρση των κεφαλαίων μας από τις Τράπεζες να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών. Κάτι τέτοιο το βλέπω αδύνατο, δεν πιστεύω πως ικανός αριθμός καταθετών θα δράσει σύμφωνα με το σχέδιο του μποϊκοτάζ. Κάτι τέτοιο απαιτεί κεντρικό συντονισμό σε μεγάλη κλίμακα. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Δεύτερον, και ένα μποϊκοτάζ των τραπεζών να γίνει, έστω και για μια εβδομάδα όπως προτείνει ο αναγνώστης, η κάθε τράπεζα θα προτιμήσει να δανειστεί από την διατραπεζική αγορά προσωρινά (μια εβδομάδα) με υψηλό κόστος, παρά να "συμμορφωθεί" και να μειώσει τα επιτόκια (κάτι το οποίο θα την πονέσει πολύ περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα).

Αναγκαστικά πρέπει να υπάρξει κεντρική κρατική παρέμβαση στο θέμα της κρίσης και της συμπεριφοράς των τραπεζών. Και όπως είπε ο Καραμανλής, υπάρχει τρόπος για την κυβέρνηση (ανεξαρτήτως χρώματος) να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμορφωθούν. Σαφώς υπάρχει, βεβαίως αρκεί να το θέλει πραγματικά, αφού η κυβέρνηση ελέγχει τον τραπεζικό εποπτικό μηχανισμό, και μπορεί να ξεκινήσει από πρόστιμα και να συνεχίσει μέχρι την επιβολή της αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας λόγω προβληματικών παγκόσμιων χρηματο-οικονομικών συνθηκών. Αυτό το τελευταίο είναι και το μεγάλο "κρυφό" όπλο της κυβέρνησης, που δεν ξέρω εάν όντως είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν.

Αυτή την φορά χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Καραμανλή και της ομάδας του.

-- Σημείωση: κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ικανά κεφάλαια για την κάλυψη των δανείων που έχει δώσει (κατά προσέγγιση το περιγράφω). Αυτό καθορίζεται από κανονισμούς, όπως η Βασιλεία κλπ. Κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να φανεί πιο αυστηρή απέναντι στις τράπεζες της, και να απαιτήσει υψηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια. Συνεπώς, για παράδειγμα, εάν κανονικά μια τράπεζα με 100 ευρώ δάνεια έπρεπε να διαθέτει 10 ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια, μπορεί να έρθει η κυβέρνηση και να τροποποιήσει τον κανόνα και να απαιτεί από την τράπεζα να έχει τώρα πλέον 20 ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια για τα 100 ευρώ που έχει δανείσει.

1 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τον σχολιασμό.
Αν συζητούσαμε πριν από ένα χρόνο, την πιθανότητα κεντρικού σχεδιασμού ενός μποϊκοτάζ εναντίον του καρτέλ του γάλατος (MIG, FAGE, Μεβγάλ, κλπ) με την φιλοδοξία να ρίξουμε τις τιμές κάτω από το 1 ευρώ, μάλλον θα μας φαινόταν αστείο. Κι όμως έγινε, έτσι απλά. Μάλιστα οι τιμές έφθασαν από το 1.55 ευρώ στα .75 λεπτά!..
Με τις κοινότητες του διαδικτύου δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Πάντα υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να κτυπήσει την "συλλογική ευαίσθητη χορδή" και τότε απλά συμβαίνει!
Αν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας των τραπεζιτών (και δεν έχουμε οι περισσότεροι οικονομικές "καβάτζες") ή αν η κοινωνική συνείδηση των Ελλήνων και η αυτοπεποίθηση τους έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να κατανοήσουν πόσο εύκολα μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια συλλογική δράση, τότε απλά θα συμβεί.
Όλοι πάντως ελέγχουμε τον εαυτό μας.
Σε μεγάλα ή κρίσιμα θέματα που αρκετοί θα έλεγαν "γίνεται, αλλά... είναι δύσκολο!" προτιμώ να λέω "είναι δύσκολο... αλλά γίνεται!"

11 Νοεμβρίου 2008 στις 11:45 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα