Ηλεκτρονικά Παιχνίδια
Εμένα δεν με εκπλήσσει καθόλου αυτή η ανακοίνωση. Ο Στρατός των ΗΠΑ θα αναπτύξει ηλεκτρονικά παιχνίδια (παχνίδια υπολογιστή) για την εκπαίδευση των στρατιωτών του. Μάλιστα ο προϋπολογισμός για αυτή την προσπάθεια είναι 50 εκ δολ για πέντε χρόνια, ξεκινώντας το 2010.
Για πολύ καιρό τα παιχνίδια υπολογιστή θεωρούνταν μια περιθωριακή, κάπως, ενασχόληση. Πλέον, δειλά-δειλά και σιγά-σιγά τα παιχνίδια έρχονται στο προσκήνιο. Πλέον η αγορά, αρχικά, και κατόπιν ο απλός κόσμος καταλαβαίνουν πως τα παιχνίδια προσφέρουν ουσιαστικά στην ανθρώπινη ζωή.
Το άρθρο που είδα και αποτέλεσε την αφορμή για αυτή την ανάρτηση μιλάει για τις στρατιωτικές εφαρμογές των παχινιδιών υπολογιστή. Σαφώς, και ήταν η πρώτη προφανής χρήση των παιχνιδιών, εκτός της κοινότητας των gamers. Πολύ απλά, ο στρατός των ΗΠΑ θα αναπτύξει δικά του παιχνίδια για την εκπαίδευση του προσωπικού του σε εικονικές συνθήκες, οι οποίες όμως αντιγράφουν με ακρίβεια της πραγματικές συνθήκες. Το κόστος υλοποίησης είναι σαφώς πολύ μικρότερο από το όφελος της απόκτησης αρτίως εκπαιδευμένου προσωπικού. Μεμιάς, οι "φρέσκοι" στρατιώτες των ΗΠΑ μπορούν να βρεθούν στο πεδίο της μάχης όπου θα γνωρίζουν πως να χειριστούν το εξοπλισμό τους με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, και να συμπεριφέρονται ως έμπειροι μαχητές.
Εμένα, βεβαίως, δεν με ενδιαφέρουν οι στρατιωτικές εφαρμογές των παιχνιδιών υπολογιστή. Με ενδιαφέρουν οι δυνατότητες που προσφέρουν τα παιχνίδια υπολογιστή για (έμμεση κυρίως) εκπαίδευση των παικτών. Το ξέρω, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το να παίζεις παιχνίδια σε βοηθάει εκπαιδευτικά, αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος.
Πρώτα από όλα, τα περισσότερα παιχνίδια είναι στα Αγλλικά. Αν μη τι άλλο, ο παίχτης μαθαίνει Αγγλικά. Και μάλιστα καλά Αγγλικά. Συντακτικό, γραμματική, λεξιλόγιο. Εγώ σε μικρή ηλικία είχα πολύ καλή γνώση των Αγγλικών, και δεν ήταν επειδή διάβαζα πολύ τα Αγγλικά μου :)
Αλλά αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι πως τα παιχνίδια - οποιαδήποτε παιχνίδια, είτε είναι στρατηγικής είτε αγώνων αυτοκινήτων - ενισχύουν πάρα πολύ την αντίληψη ακόμα και την ευφυία των παιχτών. Το να επιχειρείς να πετύχεις ένα στόχο, να καταστρώνεις ένα σχέδιο, να προχωράς στην υλοποίησή του, να αναπροσαρμόζεις το σχέδιο όταν αυτό δεν αποδίδει τα αναμενώμενα, η έρευνα, η δοκιμή, είναι όλα μέρος των παιχνιδιών. Είναι πράγματα που μαθαίνει ο παίχτης, και τα οποία έχεουν άμεση σχέση με το τι θα κληθεί να κάνει αργότερα ως επαγγελματίας, ως οικογενειάρχης, ως πολίτης.
Το μυαλό δουλεύει παίζοντας παιχνίδια, δεν χαζεύει. Ακόμα και να παίζεις ένα παιχνίδι με αυτοκινητάκια στον υπολογιστή αποτελεί πρόκληση για τον εγκέφαλο του παίχτη. Η γρήγορη αντίδραση ώστε να καταφέρεις να πάρεις την στροφή, η στρατηγική που χρησιμοποιείς για να προσπεράσεις τον αντίπαλο κλπ αποτελούν εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Και για να μην αναφερθώ στα σχετικά νέα παιχνίδια μέσω internet, που αναπτύσσουν τις κοινωνικές ικανότητες του χρήστη (ναι καλά θα μου πείτε). Η συνεργασία, η συλλογική διαμόρφωση κοινών αποδεκτά σχεδίων, η επίλυση διαφορών, η φιλία, το να μοιράζεσαι τις επιτυχίες και τις αποτυχίες με τους συντρόφους σου, όλα αυτά ενισχύουν την κοινωνικότητα του ανθρώπου.
Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Προσοχή με το πότε θα ξεκινήσουν να παίζουν παιχνίδια τα παιδιά, και βέβαια χρειάζεται μέτρο. Αλλά μέτρο και στο μέτρο. Ας παίξει το παιδί...
Πηγή "Army to invest $50M in combat training games"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα