Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Μοντέρνα Ιατρική

Απίστευτο, το διαβάζω και ανατριχιάζω. Τι έχουν καταφέρει, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο, οι γιατροί με τη βοήθεια της τεχνολογίας...

Υπάρχει έρευνα για το πως μπορεί κανείς χρησιμοποιήσει νανο-σκαλωσιές (κυριολεκτικά) για να βοηθήσουν στην αναγέννηση ιστού και οστών.... !
Τι; Ναι, κατάφεραν με τη συγκεκριμένη τεχνική να βοηθήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, στην περίπτωση ενός ασθενούς, να αναπλάσει από μόνος του την άκρη του δαχτύλου που του κόπηκε σε ατύχημα (νύχι, ιστό, κόκκαλο).
Απίστευτα πράγματα, επιστημονική φαντασία θα μπορούσε να πει κανείς.

Πως λειτουργεί η τεχνική; Λοιπόν...
Φτιάχνεις μια νανο-σκαλωσιά στις διαστάσεις που σε ενδιαφέρουν (μιλάμε απίστευτα μικρή), μετά την ενσωματώνεις στο σημείο του σώματος που υπήρχε η βλάβη. Κατόπιν, τα κύταρα του οργανισμού αναπτύσσονται πάνω στη σκαλωσιά, σιγά σιγά, και έτσι ξαναδημιουργείται αυτό που είχε καταστραφεί. Η νανοσκαλωσιά είναι φτιαγμένη από βιοδιασπώμενο υλικό, και μετά από κάποιο διάστημα διαλύεται, και απομένουν μονάχα τα νέα κύταρα.
Απίστευτο ...

Και από χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Να και κάτι καλό.

Είχες καρκίνο και σου έκοψαν μέρος του στήθους σου; Κανένα πρόβλημα. Με μια συλλογή από νανοσκαλωσιές μπορεί σιγά σιγά να ξανααποκτήσεις το στήθος σου...

Για αυτό μου αρέσει η τεχνολογία. Γιατί μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον άνθρωπο.

Πηγή (National Post)

Α, σε άλλη περίπτωση, χρησιμοποιώντας βλαστοκύταρα μπόρεσαν να κάνουν μεταμόσχευση τραχείας.... Πως; Πήραν την τραχεία ενός δωρητή. Με χημική επεξεργασία αφαίρεσαν τα κύταρα του δότη. Έβαλαν επάνω της μετά βλαστοκύταρα του ασθενούς. Αυτά αναπτύχθηκαν και κάλυψαν την τραχεία. Μετά οι γιατροί έκαναν την μεταμόσχευση και η πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος είναι ελάχιστη, μια και είναι η τραχεία του ασθενούς (ίδια κύταρα με τον ασθενή που προήλθαν από τα βλαστο κύταρα)
Ουάου...

Πηγή (Καθημερινή)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα