Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Χρηματιστήρια 2009

--Η ανάρτηση από τον Γιώργο Κατιμερτζή

Πέρασε και το 2008, ένα έτος που για πολλούς θα μείνει αξέχαστο, δυστυχώς όμως για άσχημους λόγους. Φανταστείτε στην δική σας την δουλειά τους 5 μεγαλύτερους παίχτες σε παγκόσμιο επίπεδο και με παραπάνω από 100 χρόνια συνεχή παρουσία και να κλείνουν οι τρεις μέσα σε ένα βράδυ. Αυτό έγινε στις αγορές το 2008. Της αρχή την έκανε η Bear Sterns, μετά ακολούθησε η Lehman Brothers και το έργο έκλεισε με την αναγκαστική πώληση της η Merill Lynch. Τι να σου κάνουν και τα χρηματιστήρια....

Τα παραπάνω όμως δεν είναι απαραίτητα άσχημα πράγματα, απλά αλλαγή εποχής, που κατά την γνώμη μου καλό θα κάνει γιατί απομυθοποιήθηκαν τα ονόματα και φαίνεται σε όλους τους επιχειρηματίες, επενδυτές και θεσμικούς ότι ακόμη και οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι που υποστηρίζονται από δεκάδες δικηγόρους και αναλυτές κάνουν λάθη. Και χοντρά μάλιστα. Τα ονομάζω λάθη γιατί δεν θέλω να μπω στην λογική της απληστίας ή της απατεωνιάς.. Οι αγορές έτσι λειτουργούν. Υπερβάλουν και προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Μιλώντας για υπερβολή, τα χρηματιστήρια μετά από ένα εκπληκτικό σερί 2003 – 2007 ξαναβρίσκονται σε επίπεδα 2003, κάτι το οποίο ομολογουμένως είναι σπάνιο αν ανατρέξει κάποιος σε ιστορικά σχεδιαγράμματα Δηλαδή μετά από μια έντονη διόρθωση όπως ήταν αυτή του 2000 – 2003 συνήθως ακολουθούσαν μια ανοδική πορεία και οι αγορές δεν επέστρεφαν στο σημείο αφετηρίας.

Το 2009 θα είναι μια δυσκολότερη χρονιά από το 2008 επενδυτικά. Το 2008 οι μετοχές ήταν ακριβές και τα προβλήματα είχαν φανεί από τον Αύγουστο του 2007 όταν έκλεισαν 2 αμοιβαία κεφάλαια της Bear Sterns. Αντιθέτως τώρα οι μετοχές έχουν γίνει ελκυστικές αν τις συγκρίνεις με τις ιστορικές αποτιμήσεις τους ομαλοποιημένες στον οικονομικό κύκλο. Χαρακτηριστικό εργαλείο είναι ο λόγος τιμής / λογιστικής αξία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται και κάποιος θετικός καταλύτης για να ανέβουν, ή ακόμη καλύτερα σε πρώτο στάδιο να σταματήσουν να πέφτουν. Οι αγορές αυτό θα ψάξουν να βρουν το 2009. Θετικό καταλύτη. Εσείς να κοιτάτε 2 – 3 πράγματα. Από τις ειδήσεις πότε θα σταματήσουν να πέφτουν οι τιμές στην αγορά κατοικίας της Αμερικής (βασικότατο), πότε θα φτάσει η ανεργία της Αμερικής την ζώνη του 8 – 9%, τώρα είναι κοντά στο 6.7% και το πετρέλαιο να παραμείνει κάτω από τα 75 $/ βαρέλι. Βασικές προϋποθέσεις για μια ουσιαστική ανάκαμψη.

Κατά τα άλλα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, κατά την γνώμη μου, η δεύτερη ευκαιρία μέσα σε μια 10ετία, πράγμα πολύ σπάνιο για να ασχοληθεί κάποιος με τα χρηματιστήρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα