Οι γυναίκες στην Τουρκία.
Ας μου επιτραπεί να θέσω μια μάλλον αφελή ερώτηση προς όλους :
θα θέλαμε οι μητέρες μας , οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας, οι φίλες μας να ζουν σήμερα σε μια χώρα όπως είναι τώρα η Τουρκία ;
Σίγουρα, δεν κάνω τον φεμινιστή ( ούτε είμαι άλλωστε ) , απλά δεν πολυπιστεύω στους διάφορους -ισμους που φανατίζουν και διχάζουν τους ανθρώπους.
Όμως, κάποιοι αριθμοί ( ποσοστά ) που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και έχουν ως πηγή εκθέσεις της UNICEF και της Ε.Ε για το 2007 και αφορούν την θέση της γυναίκας στην Τουρκική κοινωνία, είναι πράγματι τραγικοί.
Το 25% των γυναικών άνω των 6 χρόνων είναι αγράμματες.
Το 12% μόνο των γυναικών έχει πάει σχολείο πέραν του Δημοτικού ( και δεν φαίνεται να τις απασχολεί τίποτε άλλο παρά η μουσουλμανική μαντήλα ) .
Το 27% των γυναικών εργάζονταν , το 2007 .
Το 58% των γυναικών έχει υποστεί βία ( ιδίως στην Ανατολική και Νοτιο-ανατολική Τουρκία ) .
Το 86% των θυμάτων ενδο-οικογενειακής βίας είναι γυναίκες.
Το 39% των γυναικών θεωρεί σωστό να κακοποιείται !!! ( άλλο πάλι κι' αυτό ) .
Μετά απ' αυτά τα λίγα ( ανάμεσα στα τόσα άλλα ) τι να πει κανείς γι' αυτή τη χώρα που θέλει μεν να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε ( και μάλλον θα τα καταφέρει εν καιρώ ) , αλλά όπως διαπιστώνεται και όπως ομολογείται ακόμα και από αρκετούς Τούρκους συγγραφείς και διανοούμενους, η κατάστασή της σε όλα τα επίπεδα , είναι απογοητευτική και απαγορευτική.
Επί πλέον, όπως φαίνεται, η τουρκική κοινωνία γίνεται διαρκώς συντηρητικότερη, σε ορισμένες δε περιοχές ( Ανατολία ) οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και θρησκευτικές δομές θυμίζουν βαθύ μεσαίωνα.
Μπορεί να γίνονται, τώρα τελευταία, κάποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού, οι οποίες ούτε αρκετές είναι, ούτε όσο πρέπει αποτελεσματικές.
Νομίζω, δε, ότι αυτές αφορούν κυρίως την στρατιωτικο-βιομηχανική ελίτ για προσπορισμό περισσότερων κερδών και τον μ' αυτόν τον τρόπο , αποβλέπουν σε κατευνασμό των "πασάδων" .
Η Τουρκική κοινωνία παραμένει στην άκρη ( παρά τα ψίχουλα ευημερίας που τις δόθηκαν ) δέσμια δομών,συμπεριφορών και στερεότυπων που συνεχώς αναπαράγονται και την σπρώχνουν σε επιλογές και διαδικασίες συντηρητικότερες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα