Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Η απάντηση στις προκλήσεις.


Εμείς οι Έλληνες, ανήκουμε σε μια μικρή χώρα, που βρίσκεται όμως σε τόπο ιδανικό, σε τόπο που ακουμπάει το Αιγαίο μέσα στη μεγάλη λεκάνη της Μεσογείου που ενώνει και χωρίζει συνάμα τις τρεις ιστορικές ηπείρους : Ευρώπη - Ασία - Αφρική .

Εδώ, σ' αυτήν την ανατολική μεριά της Μεσογείου ( λίκνο μεγάλων πολιτισμών και Θρησκειών ) συντελέστηκαν οι πιο γόνιμες συναντήσεις του πνεύματος.

Ο Ελληνισμός, πάντοτε παρών σ' αυτήν εδώ την περιοχή, χωρίς νάχει άλλα αγαθά παρά τις πέτρες και τα μάρμαρα του τόπου του, τη θάλασσα και το φως του Ήλιου, το κλίμα και τον αγώνα του λαού του, τον χαρακτήρα και την συνείδηση της αποστολής του στον κόσμο, αφομοίωνε ενσυνείδητα γόνιμα στοιχεία πολιτισμού από Ανατολή και Νότο και εξακολουθητικά πλαστουργούσε πρότυπα εξαίσιου πολιτισμού ( ποίηση - θέατρο - ιστορία - επιστήμες - πολιτική - δίκαιο - λογοτεχνία - γλυπτική - ζωγραφική - αρχιτεκτονική - πολεοδομία και κυρίως Γλώσσα ) .

Έτσι, ο μικρός αυτός τόπος, δημιούργησε τεράστια παράδοση βάθους χιλιάδων ετών, με την Ελληνική Γλώσσα να μιλιέται χωρίς χάσματα , με μικρές μόνο φυσιολογικές αλλοιώσεις, συνεχώς ( φαινόμενο μοναδικό παγκοσμίως ) με χαρακτηριστικά της την άσβεστη αγάπη για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία και τον Άνθρωπο.

Εμείς, λοιπόν, οι νεώτεροι Έλληνες, τι στάση πρέπει να έχουμε σήμερα, απέναντι στις ποικίλες ( φανερές ή κρυφές ) προκλήσεις γειτόνων και μη, φίλων-συμμάχων και μη ;;;

Να μην υποκύψουμε, να μη συνθηκολογήσουμε και να μη χάσουμε ή εξευτελίσουμε τη σκέψη μας και τη μοναδικότητά μας, να μην απολλέσουμε τη συνείδηση της ταυτότητάς μας, τη συνείδηση της ενότητάς μας μα και της διαφοράς μας από τους άλλους λαούς, τη συνείδηση της ιδιαιτερότητας και της πολιτισμικής μας συνέχειας που μας επέτρεψε ( ή επέβαλε ) να αντισταθούμε στην απορρόφηση και την συνεπακόλουθη εξαφάνισή μας από το πρόσωπο της Ιστορίας, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε τόσους άλλους λαούς.

Να καταλάβουμε, επί τέλους, ότι η μόνη κουβέντα που ολόκληρος ο Δυτικός πολιτισμός μπορεί και οφείλει να μας πει είναι "ευχαριστώ" στα Ελληνικά. "Ευχαριστώ Ελλάδα" .

Ευχαριστώ για τότε. Ευχαριστώ για τώρα. Ευχαριστώ, γιατί επί τόσους αιώνες, τόσες χιλιάδες χρόνια, μόνοι μας, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, πάντοτε προμαχούντες, τους μαθαίνουμε τη λαχτάρα και τον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανοχή και Ανθρωπισμό.

Γιατί, το πνεύμα, η ύπαρξη και η εξέλιξή μας είναι η ψυχή, το στήριγμα, η ουσία της Ευρώπης και του Δυτικού πολιτισμού ακόμα κι' αν δεν το θέλουν, ακόμα κι' αν δεν τους βολεύει να μας το αναγνωρίσουν φανερά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα