Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Ο Ενεργός Πολίτης.


Σε συζήτηση που είχα προ καιρού με αγαπητό και " σοφό " φίλο, τέθηκε το θέμα του ποιος είναι σήμερα αυτό που λέμε : " ενεργός πολίτης " .

Ποια είναι , άραγε, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του;

Τι ορισμό θα δίναμε για να τον περιγράψουμε;

Ας μου επιτραπεί να αποτολμήσω , εδώ, έναν σχηματικό ορισμό θα έλεγα, και μια ατελή , φαντάζομαι, περιγραφή ιδιοτήτων.

Λοιπόν, ενεργός πολίτης είναι αυτός που ενδιαφέρεται και δραστηριοποιείται υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Είναι αυτός που έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ιδιωτικός του χώρος επηρεάζεται άρα και διαμορφώνεται από τον δημόσιο χώρο. Γι' αυτό επιθυμεί να παρέμβει σ' αυτόν , σε τομείς που αφορούν :

1. τοπικά ζητήματα ( τοπική αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού )

2. επαγγελματικά ενδιαφέροντα ( υγιής και ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός )

3. γενικότερα κοινωνικά προβλήματα ( ομάδες πίεσης, οργανώσεις, κόμματα ) .


Όπως είναι φανερό, βασική προϋπόθεση ύπαρξης του ενεργού πολίτη είναι, βέβαια, η κατοχύρωσή του από το Σύνταγμα της χώρας του.

Το πρόσφατο Σύνταγμα της χώρας μας ( με τις αναθεωρήσεις του ) του 1975/86/96/01/08 κατοχυρώνει την ισότητα, την ελευθερία, τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή και δράση και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει ο "ενεργός πολίτης" να είναι το πρότυπο του σημερινού ανθρώπου ( που τόσο ταλανίζεται από τα τόσα προβλήματα της καθημερινότητάς του ) , ο οποίος ενεργός πολίτης, δημιουργεί καθημερινά με προσοχή και ενδιαφέρον τη συλλογική και "πλανητική" του συνείδηση.

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό το τελευταίο : ο ενεργός πολίτης από την μια μεριά αναγνωρίζει την ανάγκη της ιστορικής και πολιτισμικής του ταυτότητας, της διαφύλαξης και ενίσχυσης του τοπικού και εθνικού πολιτισμού, ιστορίας και γλώσσας από δε την άλλη μεριά, αναγνωρίζει την ισοτιμία και τον αμοιβαίο σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών καθώς και την προστασία του πολιτιστικού πλουραλισμού με σκοπό την συνεργασία , την φιλία, την αμοιβαιότητα και την ειρηνική συνύπαρξη χωρίς ακρότητες και βίαιες ή παράλογες ενέργειες.

Ο ενεργός πολίτης βοηθά ( κατά τις δυνάμεις και δυνατότητές του ) στην επίλυση των λίαν πολύπλοκων προβλημάτων τόσο της καθημερινής μας επιβίωσης όσο και της μελλοντικής μας ύπαρξης ( περιβάλλον, διατροφή, οικολογικά προβλήματα ) .

Η πολιτική και κοινωνική δράση , η συμμετοχή στους πολιτικούς θεσμούς και τις ομάδες πίεσης, η αντίσταση στην κυριαρχία των Μ.Μ.Ε πάνω στη ζωή μας με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέτρο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ενεργού πολίτη.

( Εδώ, θα μπορούσε κανείς να αντιπαραβάλει την γνώριμη επωδό των αραχτών στους ανά την επικράτεια καφενέδες και καφετέριες νέων κυρίως ανθρώπων : πού είναι το Κράτος , τι κάνει το Κράτος για μένα - χωρίς , φυσικά να αναρωτιούνται τι κάνουν αυτοί για το Κράτος ) .

Όλα , λοιπόν, αυτά που είπαμε παραπάνω , συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σύγχρονού πολίτη συμμέτοχου στα κοινά ( επειγόντως πρέπει να αλλάξει η αντίληψη της εκχώρησης στους πολιτικούς για 4 περίπου χρόνια όλων των δικαιωμάτων μας ) , του πολίτη που έχει ανάγκη από ανάπτυξη, πρόοδο, διαφάνεια, αξιοκρατία, ηθική, εντιμότητα, συνέπεια, χωρίς ανομίες και ρεμούλες , χωρίς διαπλοκές και διαφθορά, με ευθύτητα , ειλικρίνεια, μέτρο, κρίση, τιμιότητα και συνεργασία σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, σήμερα ιδίως , μ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, η απαίτηση για τον μετασχηματισμό μας σε ενεργούς πολίτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σωθεί αυτός ο τόπος από τα δεινά που του έχουν επισωρεύσει οι ποικιλώνυμες ελίτ ( πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές ) .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα