Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Η προβληματική Οικονομία.


Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας από το 1929 ( χρονιά του χρηματιστηριακού κραχ ) , κι' όπως φαίνεται, θα βγούμε απ' αυτήν το 2010 το ενωρίτερον και με μεγάλες απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται σε 1-2 τρισ. $ .

Φυσικά, αυτή η διεθνής κρίση, επηρεάζει καταλυτικά και την Ελληνική οικονομία ( όσο κι' αν κάποιοι την θεωρούν επαρκώς θωρακισμένη ) και θα είναι ιδιαίτερα ορατή από το φθινόπωρο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2007 έχει ξεπεράσει το 3% ( χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ) και βρισκόμαστε πάλι στο στόχαστρο της Ε. Επιτροπής ( χαρές που θα κάνει ο κ. Αλμούνια ) .

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Α.Ε.Π από το 4% της αρχικής εκτίμησης, έχει αναθεωρηθεί στο

3,4 - 3,6% ( και μάλλον θα ξανα-αναθεωρηθεί ) !!!

Ο δε πληθωρισμός από το 2,9% σε ετήσια βάση, έχει αναθεωρηθεί στο περίπου 4% ( παραβλέποντας το ότι τους τελευταίους 3 μήνες κινείται στο 4,9% ) !!!

Οι ασχολούμενοι με την οικονομία της χώρας μας, έτσι χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης ( που άργησαν να καταλάβουν το μέγεθός της ) επιδοματικά και με μπαλώματα.

Χωρίς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την πάταξη του λαθρεμπορίου, την απαγόρευση ύπαρξης κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση των αγορών αλλά με κρατική και κοινωνική επίβλεψη, την στήριξη της καινοτομίας, των νέων επαγγελματιών, της ευελιξίας με ασφάλεια, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την κατάργηση των κάθε είδους φοροαπαλλαγών, τον περιορισμό της παρα-οικονομίας, την ίση κατανομή των φορολογικών βαρών, την δημιουργία ισχυρού και αποτελεσματικού ελεγκτικού συστήματος με επιβολή αυστηρότατων ποινών στους παρανομούντες κ.λ.π

Το Ταμείο για την αντιμετώπιση της Φτώχειας που θα ενεργοποιηθεί από Σεπτέμβριο, με την άνοδο των τιμών των αγαθών και της ενέργειας, δεν θα βοηθήσει, παρά ελάχιστα.

Η οικονομία, δεν πρέπει να αφεθεί να πορεύεται με επιδόματα και φορομπηχτικά μέτρα ( δηλ. τι κάνουμε ; αυξάνουμε τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τα ποτά και τα τσιγάρα και γενικά τους έμμεσους φόρους που θίγουν κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των κρατικών εσόδων ) , με παλιές δηλ. συνταγές που πλέον δεν αποδίδουν παρά μόνο προσωρινά.

Πρέπει, λοιπόν, οι υπεύθυνοι της χάραξης της οικονομικής πολιτικής, να καταλάβουν επί τέλους ότι έχουν αλλάξει ( με την ΟΝΕ και την παγκοσμιοποίηση ) δραματικά οι συνθήκες και όσοι δεν προσαρμοσθούν έγκαιρα και κατάλληλα στο νέο περιβάλλον, θα μπουν γρήγορα στο περιθώριο.

Η αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, η στελέχωσή τους με άτομα εγνωσμένης επάρκειας, ικανότητας και εντιμότητας, ο εκσυγχρονισμός κρίσιμων τομέων της οικονομίας, η εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης από λογής καρκινώματα ( συντεχνίες- συνδικαλιστές- ημέτερους- λαμόγια- επιτήδειους- κουμπάρους κ.λ.π ) , οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τα παραπάνω αναφερθέντα, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ομαλή πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Κι' όλα αυτά άμεσα, γρήγορα , αποτελεσματικά χωρίς πολλά λόγια και μεγάλες κουβέντες,

διότι " οι καιροί ου μενετοί " .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα