Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Καρτέλ στο Εξωτερικό

Τα καρτέλ δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Όπου υπάρχουν επιχειρήσεις, πάντα θα υπάρχει το δέλεαρ για μεταξύ τους συνεργασία προκειμένου να ελέγξουν (βλέπε χειραγωγήσουν) καλύτερα την αγορά και τις τιμές και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Έτσι έγινε με τις γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα, έτσι επίσης έγινε και σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ εταιρειών κατασκευής LCD-TFT οθονών.

Η LG, η Sharp και μιά άλλη εταιρεία τις προάλλες παραδέχτηκαν την ενοχή τους στην ποινική κατηγορία για τη δημιουργία καρτέλ για τον έλεγχο των τιμών και κλήθηκαν να πληρώσουν το αστρονομικό (για δικά μας δεδομένα) ποσό των 585 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η έρευνα που ξεκίνησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί. Φανταστείτε, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, και οικονομικές και νομικές.

Εκτός αυτού, επειδή η LG και η Sharp προμήθευαν μεγάλες εταιρείες, όπως η Dell, η Apple και η Motorola, με LCD οθόνες για τηλεοράσεις, μόνιτορ υπολογιστών, οθόνες κινητών κλπ, θα πρέπει να αναμένουμε νομικές κινήσεις αυτών των εταιρειών εναντίον της LG και της Sharp για αποζημιώσεις. Τελικά, το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο τελικώς.

Βέβαια, αυτό είναι καλό για τον καταναλωτή, τον Αμερικάνο καταναλωτή, γιατί εκεί το κράτος ενδιαφέρεται και βαράει τσουχτερά πρόστιμα. Αυτό και αν ήταν σφαλιάρα στο καρτέλ των LCD. Αυτή η είδηση δεν θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη από κανένα μας.

Το καρτέλ λειτουργούσε από το 2001 μέχρι και το 2006, και σταμάτησε το 2006 γιατί τότε ξεκίνησαν οι έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Και τώρα έχουμε 2008, σχεδόν 2009, άρα οι έρευνες διαρκούν ήδη 3 χρόνια και συνεχίζονται. Δεν θα πρέπει να μας φαίνεται περίεργο πως και οι έρευνες για το καρτέλ για το γάλα εδώ στην Ελλάδα καθυστέρησε λιγάκι. Αλλά βέβαια, δεν μιλάμε για παγκόσμια αγορά, αλλά για την Ελλάδα, οπότε θα αναμέναμε μια λύση πιο σύντομα εμείς εδώ.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως δεν πρέπει να μας φαίνεται περίεργο που υπάρχει καρτέλ εδώ στην Ελλάδα - αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο - αλλά αυτό που πρέπει να μας κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος που χειρίζονται αντίστοιχες περιπτώσεις άλλες χώρες.

Πηγή (LG, Sharp, Chunghwa admit to LCD price fixing)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα