Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Κίνα - Ελλάδα

Πιστεύω ότι ο στόχος είναι σωστός. Πρέπει να επιδιώξουμε την ενίσχυση των σχέσεών μας και των εμπορικών και των διπλωματικών με την Κίνα. Η Κίνα είναι ένας μεγάλος παίχτης στο παγκόσμιο στερέωμα, και σιγά-σιγά εξελίσσεται στον μεγάλο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Καλό είναι να τα έχουμε καλά και με τους δύο. Κυρίως με την Κίνα, που τώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη, και της οποίας ο όγκος και μόνο προκαλεί δέος. Μιλάμε για μια τεράστια οικονομία, φανταστείτε ότι το Πεκίνο και μόνο ξεπερνάει κατά πολύ τον πληθυσμό της Ελλάδας. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο δήμαρχος του Πεκίνου είναι κάτι σαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά μεγέθη μόνο.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, και μάλιστα για τόσες ημέρες, είναι κάτι σημαντικό. Συναντήθηκε με πολλούς, πήγε σε διάφορα μέρη (ακόμα και στην Κρήτη όπου μάζεψε ελιές), και υπέγραψε κάτι βαριές συμφωνίες...
  • Συμφωνία για την παραχώρηση του σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά στην COSCO
  • Συμφωνία συνεργασίας του ΟΤΕ με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών HUAWEI
  • Συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της κινεζικής τηλεόρασης CCTV.

Βέβαια, και οι Κινέζοι βγάζουν πολλά λεφτά από εμάς. Μην ξεχνάμε τους Έλληνες εφοπλιστές που χτίζουν (αυτή είναι η σωστή έκφραση) πολλά πλοία σε Κινέζικα ναυπηγεία. Ένας κλάδος της Κίνας εξαρτάται λοιπόν σε κάποιο βαθμό και από την Ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι μπράβο...
Και οι ευκαιρίες είναι ακόμα πολλές για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής μας σχέσης, σε τομείς όπως η διακίνηση αγαθών από την Κίνα, η συνεργασία τους με κινεζικά ναυπηγεία.

Και μην ξεχνάμε τον κλάδο του τουρισμού. Φανταστείτε τον πληθυσμό της Κίνας. Έστω και εάν ένα 1% του πληθυσμού επισκεφτεί την Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε μιλάμε για περίπου 2,5 εκ Κινέζοι τουρίστες το έτος! Απίστευτα νούμερα, και απίστευτες προοπτικές...

Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη. Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ΗΠΑ τους βλέπει ως ανταγωνιστές. Έχει τεράστια διπλωματική δύναμη, κυρίως λόγω των μεγεθών της, και συνεπώς είναι μια χώρα με την οποία πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις. Και κατά την επίσκεψή του, άκουσε και για το θέμα της ΠΓΔΜ. Πολύ θετικό αυτό. Κερδίσαμε, έστω και λίγους πόντους στο θέμα αυτό που μας απασχολεί.

Όπως και στη ζωή, έχει σημασία τι διασυνδέσεις έχεις, ποιους γνωρίζεις, ποιοι θα σε υποστηρίξουν, ποιους μπορείς να θεωρείς φίλους... Η Κίνα πρέπει να ανήκει στους φίλους μας.

Πηγή 1
Πηγή 2
Πηγή 3
Πηγή 4
Πηγή 5
Πηγή 6
Πηγή 7

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα