Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Πειρατεία

Κοιτάω το ημερολόγιό μου και λέει 2008, σχεδόν 2009. Τι κάνουν πειρατές τον 21ο αιώνα;
Και όμως, από ό,τι φαίνεται, αυτή είναι η εποχή όπου το να είσαι πειρατής - με ξύλινο πόδι και παπαγάλο στον ώμο Ή εναλλακτικά οπλοπολυβόλο και ένα ταχύπλοο - είναι το πιο επικερδές επάγγελμα.

Πως αλλιώς να αντιδράσω στην πειρατεία ενός Σαουδαραβικού σούπερ τάνκερ με αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκ δολλαρίων έξω από τις ακτές της Σομαλίας. Ενός πλοίου μήκους 330 μέτρων Sirius Star της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, το οποίο μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού!

Και οι Σομαλοί πειρατές επαγγελματίες ... «Ζητάμε από τους Σαουδάραβες πλοιοκτήτες 25 εκατομμύρια δολάρια. Δεν θέλουμε οι συνομιλίες για την διευθέτηση του θέματος αυτού να διαρκέσουν πολύ. Οι Σαουδάραβες έχουν δέκα ημέρες για να ικανοποιήσουν το αίτημά μας, αλλιώς θα αντιδράσουμε με τρόπο που μπορεί να είναι καταστροφικός».

Από την μία έχουμε την τεχνολογία που κάνει θαύματα, και από την άλλη έχουμε την ανθρώπινη εφευρετικότητα, που και αυτή κάνει θαύματα. Απλώς, μια πρωτότυπη ιδέα, ένα πανάρχαιο επάγγελμα, ένα ταχύπλοο και ένα σούπερ τάνκερ, και ξαφνικά απειλείς να ανατινάξεις 100 εκ δολλάρια στον αέρα, εάν δεν σου πληρώσουν τα λύτρα. Και τα λύτρα; 25 εκ δολλάρια. Μανούλα μου ... Και οι εταιρείες τα πληρώνουν.

Καθημερινά υπάρχουν ρεπορτάζ για πειρατεία τάνκερ. Από την αρχή της χρονιάς, 90 πλοία έχουν δεχθεί επίθεση από Σομαλούς πιερατές στον κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο.

Το πρόβλημα είναι πλέον τόσο σοβαρό που κράτη υπερασπίζονται τα εμπορικά τους συμφέροντα με πολεμικά πλοία. Η Ινδία έβγαλε φρεγάτα να περιπολεί και να καταδιώκει. Γιατί; Πολύ απλό, χάνει λεφτά. Οι ινδικές ναυτιλιακές εταιρίες καταγράφουν απώλειες 450.000 δολαρίων το μήνα εξαιτίας των καθυστερήσεων στις προθεσμίες που έχουν συμφωνήσει με τους εταίρους τους για τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι ένοπλοι επί του πλοίου είναι περισσότεροι από 100. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί ... Θα δούμε κάνα ωραίο "μανιτάρι";

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι από τις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας (Αίγυπτος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν και Υεμένη) συναντώνται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις αραβικές χώρες της Ερυθράς».

Παιδιά, φίλοι Σομαλοί πειρατές, δέχεστε αιτήσεις από Έλληνες ανέργους; Είμαστε παραδοσιακά ναυτικοί...

Πηγή 1
Πηγή 2
Πηγή 3
Πηγή 4
Πηγή 5

Α, υπήρχε και Ελληνικό δεξαμενόπλειο υπό την κατοχή τους κάποια φάση, και ας μην κυκλοφόρησε πολύ το νέο...

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα