Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Eco-Driving

--
Η ανάρτηση είναι από τον φίλο Φώτη Κουρμούση (Περιβαλλοντολόγος, Ειδικός Γραμματέας Δ.Σ., Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, fkour@central.ntua.gr)
--

Με το σύνθημα «οικολογική μετακίνηση» προωθείται και στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή εκστρατεία για μεταφορές και μετακινήσεις που είναι φιλικότερες στο περιβάλλον. Ο κλάδος των μεταφορών προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αναλογιζόμενοι την πλήρη έκταση του:
- Κατασκευή οδικών αγωγών και συντήρηση τους, που συνεπάγεται εξόρυξη υλικών, εξάντληση φυσικών πόρων κλπ
- Κατασκευή οχημάτων, που συνεπάγεται εξάντληση των φυσικών πόρων (μέταλλα κλπ), παραγωγή αποβλήτων κλπ
- Αέριες εκπομπές (καυσαέρια), οι οποίες συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και προκαλούν ασθένειες όπως το άσθμα
- Κατανάλωση καυσίμων, η παραγωγή των οποίων συνεπάγεται εξόρυξη φυσικών πόρων, διύλιση και άλλες δραστηριότητες που ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον
- Θόρυβος, ο οποίος σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο ιατρικό πρόβλημα που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες
- Κυκλοφοριακές συμφορήσεις, με τις συνεπαγόμενες κοινωνικές επιπτώσεις (οδικά ατυχήματα, άγχος κλπ).

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 4,5 εκατομμύρια Ι.Χ. αυτοκίνητα, 745 χιλιάδες ελαφριά οχήματα και 245 χιλιάδες βαρέα οχήματα, έχει υπολογιστεί ότι παράγονται σε ετήσια βάση περίπου 34 εκατομμύρια τόνοι CO2. Αναλογιζόμενοι ότι στην Ελλάδα παράγονται συνολικά 106 εκατομμύρια τόνοι CO2 από όλες τις άλλες χρήσεις (βιομηχανία, παραγωγή ενέργειας, γεωργία, διαχείριση αποβλήτων), συνεπάγεται ότι οι μεταφορές επιβαρύνουν επιπρόσθετα κατά 32% τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς είναι σημαντική η επίπτωση στο περιβάλλον από τις μεταφορές και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για το «πρασίνισμα» του κλάδου.

Το Υπουργείο Μεταφορών υλοποιεί εκστρατεία με τίτλο «Οικολογική – Οικονομική οδήγηση: Πρόγραμμα ECO-Driving», που αποσκοπεί στην αλλαγή συμπεριφοράς και ευιασθητοποίηση των οδηγών, ώστε να γίνουν πράσινοι οδηγοί. Οικολογική οδήγηση «Ecodriving» σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών κινητήρα (1.200 – 2.500 στροφές ανά λεπτό), καθώς και ήπιες επιταχύνσεις. Βασική φιλοσοφία του eco-driving αποτελεί ότι η έξυπνη και σωστή οδήγηση έχει πολλαπλά οφέλη, στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αφού επιτυγχάνεται:
- εξοικονόμηση καυσίμων (10-25%)
- μείωση του κόστους συντήρησης των οχημάτων (φθορά μηχανής, φρένων, ελαστικών)
- ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και πρόληψη ατυχημάτων
- βελτίωση της άνεσης των επιβατών
- προστασία του περιβάλλοντος λόγω χαμηλότερων εκπομπών ρύπων.
Ήδη εκπαιδεύονται στο eco-driving οι οδηγοί των λεωφορείων και τρόλεϊ των οργανισμών ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ, ενώ από το 2009 η γνώση της οικολογικής οδήγησης θα αποτελεί υποχρεωτικό όρο για την έκδοση διπλώματος κυκλοφορίας οχήματος.

Άλλη αξιόλογη δράση είναι η εκστρατεία ΕCOMOBILITY ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, που υλοποιείται από τη Μη Κυβερνητικη Οργάνωση ECOCITY και είναι αφιερωμένη στην εκπόνηση εργασιών από μαθητές της τρίτης τάξης Γυμνασίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των μεγάλων πόλεων (www.ecomobility.gr). Οι εργασίες αφορούν την προώθηση της οικολογικής μετακίνησης, αξιολογούνται από ειδική επιστημονική επιτροπή και οι καλύτερες βραβεύονται σε κατάλληλη τελετή.

Γίνεται κατανοητό ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κλάδου των μεταφορών είναι σημαντικές, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Υλοποιούνται ήδη διάφορα μέτρα από την πολιτεία και άλλους φορείς, ωστόσο όλοι μας μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ενεργά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί:
- με την αγορά οικολογικών οχημάτων (υβριδικά αυτοκίνητα)
- με την κατανάλωση βιοκαυσίμων, τα οποία παράγονται από ειδικές καλλιέργειες και όχι από εξόρυξη φυσικών πόρων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα