Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Σάββατο 10 Μαΐου 2008


Τον τελευταίο καιρό , γινόμαστε μάρτυρες ενός κύματος εγκληματικότητας και βίας που κυριαρχεί στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.

Ποιοί να είναι άραγε, οι παράγοντες που συντελουν στη δημιουργία αυτού του φαινομένου;

Απάντηση δύσκολη, πολύπλευρη που μάλλον θα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε όλο το εύρος του.

Σχετίζεται με την κατάσταση της σημερινής οικογένειας, με το Σχολείο, με τη Δημ. Τάξη, τη δικαιοσύνη, την εργασία, τις Π.Α.Ε , τα πολιτικά κόμματα ( τα εντός και εκτός της Βουλής ), τη παράνομη μετανάστευση κ.λ.π.


Προσωπικά, θεωρώ, ως τον σημαντικότερο παράγοντα : τις Δομές της νεο-ελληνικής κοινωνίας. Αυτές τις δομές που χωρίς να έχουν εκσυγχρονισθεί, μας έχουν ( εδώ και αρκετά χρόνια ) βυθίσει σε μιά τεράστια κρίση ( κρίση οικονομική-κοινωνική-εργασιακή-ηθική ).

Από την κρίση αυτή επωφελείται ένα ( γνωστό ) κοινωνικό "στρώμα" (άλλοι το ονομάζουν τάξη ) με παρασιτικές και μεταπρατικές οικονομικές δραστηριότητες.

Αυτό το "στρώμα " είναι ο αποδέκτης μα και ο δημιουργός ενός διεφθαρμένου τρόπου ζωής που έχει συμβάλει στο να ατονήσει η όποια πνευματική λειτουργία στην σύγχρονη Ελλάδα, εκτός βέβαια από κάποια φωτεινά μετέωρα πότε-πότε.


Χαρακτηριστικά αυτής της νοοτροπίας είναι :

Η επιδίωξη με οποιοδήποτε τρόπο ( συνήθως παράνομο ) κέρδους (οικονομικού ή άλλου ).

Η επιτυχία στις ενασχολήσεις, παραμερίζοντας κάθε ηθικό φραγμό.

Η βάρβαρη διασκέδαση ( όχι ψυχαγωγία ) και με χρήση διάφορων ουσιών και αλκοόλ.

Ο άκρατος σεξισμός.

Η έλλειψη οποιουδήποτε πολιτιστικού ή πνευματικού ενδιαφέροντος ( μόνος στόχος και σκοπός η "κονόμα" ) .

Η προβολή ( άκομψη συνήθως ) του τρόπου ζωής τους.


Κυκλώματα συμφερόντων προωθούν στα πλαίσια της νοοτροπίας αυτής τα ναρκωτικά, την πορνεία, τον χουλιγκανισμό, τον γκαγκστερισμό και όλα τα "άνθη του κακού " που ταλανίζουν την κοινωνία μας και διασπάνε τον ιστό της.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η νεολαία κυρίως - ως πιο ευάλωτη- αποπροσανατολίζεται και αλλοτριώνεται.


Τί γίνεται, λοιπόν ; Θα διαλυθούμε ως κοινωνία ;


Ευτυχώς , υπάρχουν , ακόμα, υγιείς δυνάμεις που αντιστέκονται σ' αυτήν την υλιστική και βίαιη ισοπέδωση και ανατροπή των αξιών μιας ποιοτικής ζωής.

Αυτές τις δυνάμεις πρέπει να τις αναζητήσουμε, να τις στηρίξουμε, να τις ενισχύσουμε και να συνταχθούμε μαζί τους, ώστε να ανατρέψουμε το "κακό" που αλλοιώνει και υποβαθμίζει τη ζωή μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα