Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Οι πιο εντυπωσιακές επιστημονικές ανακαλύψεις του 2008



Μπορεί το 2008 να ήταν ένα έτος γεμάτο με κρίσεις διαφόρων ειδών (οικονομικές, πολιτικές κλπ) αλλά ένας κλάδος που συνέχεια προχωράει μπροστά και μας κάνει περήφανους με το τι καινούργιο ανακαλύπτει και και το πως αλλάζει την ζωή μας προς το καλύτερο είναι η Επιστήμη.

Διαβάζοντας ένα άρθρο του Wired (link παρακάτω), εντυπωσιασμένος είπα να μοιραστώ κάποιες από τις ανακαλύψεις ...

10.
Επιστήμονες κατάφεραν να 'επαναπρογραμματίσουν' κύτταρα δέρματος και να τα μετατρέψουν σε βλαστικά κύτταρα, χωρίς να απαιτείται δηλαδή κλωνοποίηση ή καταστροφή εμβρύων.
Οι εφαρμογές με τα βλαστοκύτταρα είναι εντυπωσιακές. Από καταπολέμηση ασθενειών, μέχρι επαναδημιουργία ολόκληρων οργάνων (για ένα παράδειγμα δείτε παρακάτω).

9.
Χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμα και από μια μπαταρία 9 βολτ) για διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, που φυλάσσεται σε ξεχωριστές δεξαμενές, και το οποία συστατικά μπορούν να επανενωθούν σε ένα fuel cell όταν απαιτείται ενέργεια.
Ένας καθαρός και απλός τρόπος να δημιουργήσουμε ενέργεια, από ένα 'καύσιμο' που βρίσκεται παντού, το νερό. Οδεύουμε προς απελευθέρωση από την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, και την διάθεση απεριόριστης ενέργειας, με ασφάλεια και χωρίς ρύπους.

6.
Για πρώτη φορά, οι γιατροί κατέγραψαν ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ασθενή που έπασχε από καρκίνο, καθώς και το γενετικό κώδικα των άρρωστων κυττάρων του (του όγκου του καρκίνου δηλαδή). Αυτό τους επέτρεψε να εντοπίσουν τις ακριβείς μεταλλάξεις που είναι υπεύθυνες για την ασθένεια αυτή.
Μήπως συνεχώς πλησιάζουμε στην λύση; Μήπως ο καρκίνος θα είναι μια ασθένεια του παρελθόντος σε καμιά 20ρια χρόνια; Μήπως πιο σύντομα;

4.
Μερικοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στον ιό HIV, και οι επιστήμονες έχουν βρει δύο τρόπους για να δώσουμε ότι η ασυλία για τους άλλους. Έχει βρεθεί τρόπος (όχι τελειοποιημένος ακόμα) ώστε να μεταφέρουμε την ανοσία αυτή σε οποιοδήποτε ασθενή, και έτσι να γιατρεύεται από αυτή την ασθένεια.
Μήπως θα καταφέρουμε και τον HIV εντός 20ετίας; Μετά θα μας απομείνουν μονάχα οι ασθένειες της καρδιάς, από τις αρρώστιες που οδηγούν στους περισσότερους θανάτους.

3.
Αστρονόμοι εντόπισαν την ύπαρξη ενός μορίου-ζάχαρη που ονομάζεται glycolaldehyde, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο για την δημιουργία ζωής. Εκτός αυτού, άλλοι εντόπισαν νερό και διοξείδιο του άνθρακα σε πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
Ναι, μάλλον δεν είμαστε μόνοι μας. Πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να εντοπίσουμε ζωή σε άλλα σημεία του σύμπαντος. Το θέμα είναι εαν θα έχουν αναπτύξει ευφυΐα

2.
Ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα αναγεννητικής ιατρικής (regenerative medicine) - η επιστήμη του 'χτισίματος' ή 'επιδιόρθωσης' οργάνων - έλαβε χώρα κατά το τρέχον έτος, όταν οι γιατροί κατάφεραν να φτιάξουν μια νέα τραχεία για ένα ασθενή, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα δικά του κύτταρα
Απίστευτο. Δεν απέχει πολύ η στιγμή εκείνη όπου θα μπορούμε να πετάμε τα παλιά μας και προβληματικά μας όργανα, και να τα αντικαθιστούμε με νέα και καλύτερα. Ένα βήμα πιο κοντά στην Αθανασία.

1.
Εντοπίσαμε πάγο στον Άρη. Ο 'κόκκινος πλανήτης' μπορεί να έχει αφιλόξενο κλίμα, αλλά τουλάχιστον έχει νερό, το οποίο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στους πρώτους εξερευνητές που θα πάνε εκεί.
Συνεχώς ανακαλύπτουμε πως η Γη δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο. Σιγά-σιγά ίσως διαπιστώσουμε πως η Γη είναι ένας συνηθισμένος πλανήτης (ανάμεσα σε τόσους που υπάρχουν). Άντε να βιαστεί η NASA, ή ακόμα καλύτερα η ESA (η ευρωπαϊκή NASA) να στείλουν κόσμο εκεί...

Top 10 Scientific Breakthroughs of 2008

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα