Η Ανθρώπινη Νόηση.
Θα ήθελα σήμερα να επεκτείνω κάποια σημεία της ανάρτησης της Κυριακής στο θέμα το " Μεγαλείο ( ; ) του ανθρώπου ", που μάλλον χρειάζονται επεξηγήσεις.
Η θεωρία, λοιπόν, της εξέλιξης και η σύγχρονη Βιολογία μας λένε πως είμαστε εξελιγμένοι νοήμονες πίθηκοι ( ; ), οι οποίοι κατέβηκαν από τα δένδρα πολύ πρόσφατα ( σε σχέση , βέβαια, με τους κοσμολογικούς χρόνους ) και οι οποίοι κατοικούν τον τρίτο πλανήτη ενός συνηθισμένου αστέρα που βρίσκεται στη σπείρα ενός συνηθισμένου γαλαξία, μιας συνηθισμένης ομάδας γαλαξιών κοντά στη γειτονιά του αστερισμού της Παρθένου.
Με απειροελάχιστα τεχνικά μέσα, από τη σκοπιά που μας επιτρέπει η μικροσκοπική φυσαλίδα του ορατού φυσικού κόσμου μας μέσα σε ένα διαστελλόμενο κόσμο, αναπτύξαμε την επιστημονική σκέψη και την τεχνολογία που μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε αλαζονικές θεωρίες που αφορούν στην προέλευση και στην εξέλιξη ολόκληρου του σύμπαντος.
Ο άνθρωπος, εξελικτικός απόγονος του φυσικού κόσμου, διεκδικεί, με εργαλείο τον ανθρώπινο νου, την κατανόηση της απεραντοσύνης σε χώρο και χρόνο ενός δυναμικά μεταβαλλόμενου σύμπαντος, το οποίο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ και οραματίζεται την ανακάλυψη μιας Θεωρίας των Πάντων, η οποία θα εξηγεί με τρόπο, ίσως, απλό με βάση ένα σύστημα εξισώσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ την ίδια την " ύπαρξη ".
Ίσως η πιο βαθιά εμπειρία ενός επιστήμονα ( κάτι σαν τον υπαρξιακό κλονισμό μιας θρησκευτικής εμπειρίας ) είναι η συναίσθηση των δυνατοτήτων κατανόησης που ανακαλύπτει ότι έχει ο ανθρώπινος νους.
Στους ατέρμονες αιώνες της κοσμικής εξέλιξης, τα κοινά σε ολόκληρο το σύμπαν χημικά στοιχεία του βιολογικού οργανισμού μας, προερχόμενα από την αδρανή σκόνη των κοσμικών εκρήξεων των αστέρων του απέραντου διαστήματος, τα περισσότερα των οποίων είναι γηραιότερα από το ηλιακό μας σύστημα, έχουν οργανωθεί σε ζώντες εξελικτικούς οργανισμούς και σε νοήμονα όντα, που διεκδικούν την κατανόηση των παγκόσμιων φυσικών νόμων που διακυβέρνησαν τα κοσμικά γεγονότα της δικής τους προέλευσης και ολόκληρου του σύμπαντος επινοώντας και ανακαλύπτοντας υπέροχες μαθηματικές θεωρίες.
Η ανθρώπινη περιέργεια είναι μέρος της κοσμικής τάξης. Όλοι μας, επιστήμονες, φιλόσοφοι, θεολόγοι, καλλιτέχνες, λογοτέχνες και κοινοί θνητοί μπορούμε να πλησιάσουμε την Δημιουργία, συμμετέχοντας στη συζήτηση των υπαρξιακών θεμάτων που περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο και το σύμπαν.
Αν οι θεωρίες μας για τον φυσικό κόσμο είναι σωστές, τότε, ίσως, κάπου στην απεραντοσύνη του σύμπαντος και άλλοι ακμάζοντες πολιτισμοί και νοήμονα όντα να αναρωτιούνται για τις αλήθειες που έχουν σχέση με την προέλευση και τον καθορισμό του ρόλου τους στη Φύση.
Η δύναμη της ανθρώπινης νοημοσύνης, αν και περιορισμένη γενετικά, ίσως μας δώσει την δυνατότητα κατανόησης των μυστικών της Φύσης.
Ίσως ο ύστατος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής να δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή, πέραν των προσωπικών επιδιώξεων και των καθημερινών κατακτήσεων του καθενός από εμάς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα