Οι πρόοδοι των καιρών μας.
Οι αλματώδεις ανακαλύψεις των Μαθηματικών, της Φυσικής , της Πληροφορικής μα και άλλων Επιστημών , προκάλεσαν τεράστιες εννοιολογικές αλλαγές και προήγαγαν την γνώση μας για την δομή και την λειτουργία όχι μόνο του φυσικού κόσμου ( αλλά και του ανθρώπινου γονιδιώματος ) με τρόπους επαναστατικούς και ανατρεπτικούς για πολλές από τις παλαιές κατεστημένες πεποιθήσεις μας.
Πιστεύουμε πια βάσιμα, ότι η πρόοδος της επιστήμης και η συνακόλουθη εμβάθυνση της γνώσης μας φέρνουν πιο κοντά στην έννοια της Δημιουργίας και την κατανόηση των συνθηκών που συνετέλεσαν στην εκδήλωσή της.
Η εφαρμογή και η χρήση από τον άνθρωπο της τεχνολογίας που προέκυψε από τις ανακαλύψεις της φυσικής, των μαθ/κών, της βιολογίας και ιδιαιτέρως από την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας της πληροφορικής, έφερε προσφάτως ριζικές αλλαγές, θετικές ή και αμφισβητούμενης ωφελιμότητας, για τον άνθρωπο, την κοινωνία του και το περιβάλλον του.
Οι τεχνολογικές πρόοδοι , που πρέπει να στοχεύουν στην βελτίωση της διαβίωσης του ανθρώπου, ακολουθούν συνήθως τον " νόμο της αγοράς ", αφού τα αγαθά τους τα απολαμβάνουν κυρίως, " οι έχοντες " και όχι οι πολλοί των μικρών εισοδημάτων.
Όταν η εφαρμογή των τεχνολογιών δημιουργεί και συνεπάγεται κοινωνικά, ηθικά και νομικά προβλήματα τότε η αναπτυξήτους μπορεί να έχει απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις ακόμα και στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.
Θα ήθελα, εδώ, να τονίσω ότι για πρώτη φορά, ίσως, στην ιστορία της ανθρώπινης διανόησης, τα νέα μαθ/κά, η νέα φυσική και η επιστήμη της πληροφορικής δίνουν μια επιστημονική βάση στην διερεύνηση παραδοσιακών θεμελιωδών φιλοσοφικών, θρησκευτικών και ηθικών θεμάτων.
Η διερευνητική προσέγγιση αυτή τη φορά γίνεται όχι με αναφορές σε φιλοσοφικά αξιώματα ή σε θρησκευτικά δόγματα και σε απόλυτες αξίες ( ιδεολογικές ή άλλες ) , αλλά με αναφορά στην έρευνα της αλήθειας ( ; ) , στην κατανόηση της πραγματικότητας του κόσμου μας, η οποία απορρέει από την παρατήρηση και την συνεπαγόμενη θεωρητικοποίηση.
Επίσης, η αναδυόμενη επιστήμη του συνειδητού γίγνεσθαι μας επιτρέπει, για πρώτη φορά στις μέρες μας , να ρίξουμε μια φευγαλέα ματιά στο σύμπαν του εαυτού μας, χωρίς περιορισμούς από προκαθορισμένους κανόνες της συμβατικής επιστημονικής έρευνας, με το λυχνάρι των άγνωστων ακόμα δυνατοτήτων και περιορισμών της ανθρώπινης διανόησης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα