Up to Date in Greece

My thoughts on current affairs in and around Greece

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Βραβεία.


Είναι γεγονός ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό.




Είτε σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα είτε σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς είτε σε εταιρείες διεθνούς κύρους.




Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στην κορυφή του τομέα τους, διαθέτουν ήδη παγκόσμια αναγνώριση, αποτελούν ελπίδα προόδου της επιστημονικής κοινότητας και παράγουν πνευματικό έργο υψηλοτάτης στάθμης.




Βέβαια, αυτές οι προσωπικότητες σπάνια προβάλλονται από τα ΜΜΕ.




Άλλα απασχολούν συνήθως τα Μέσα ( το στριγκάκι της Καλομοίρας, ο χωρισμός του κ. Κούγια, τα χαζά του κ. Γαλάτη, οι ανορθώσεις της κ. Βίσση, η δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου κ.λ.π ) .




Ευτυχώς, υπάρχουν σ' αυτόν τον τόπο και Ιδρύματα , όπως το " Ίδρυμα Μποδοσάκη " ( μα και το Ίδρυμα Α. Ωνάση, το Εμπειρίκειο, το Λάτσειο κ.α ) το οποίο με τα " Επιστημονικά Βραβεία " που έχει θεσπίσει στους τομείς των Εφαρμοσμένων και Θετικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών, της Ιατρικής και της Βιοϊατρικής βραβεύει επιστήμονες ( νέους κυρίως στην ηλικία ) - νομίζω ότι έχουν βραβευθεί από την αρχή 36 επιστήμονες - που προάγουν τη γνώση και διευκολύνουν τη ζωή των συνανθρώπων τους.




Η φετινή βράβευση αφορά 5 νέους επιστήμονες ( εκ των οποίων ο ένας εργάζεται στην Ελλάδα ).




Με λίγα λόγια, βραβεύονται οι :




1. κ. Ελένη Τζαβάρα, η οποία εργάζεται ως ερευνήτρια στο Inserm , για τις μελέτες και την φαρμακευτική αντιμετώπιση γνωσιακών δυσλειτουργιών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της μανιοκατάθλιψης.




2. κ. Μάριος Αγγελέτος, ο οποίος διδάσκει στο Μ.Ι.Τ, για τις εργασίες του πάνω σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής και για την διαρκή του προσπάθεια να αντιστρέψει το πρίσμα της κυρίαρχης οπτικής, να ανατρέψει τα στερεότυπα της επιστήμης του και να αναδείξει εκείνες τις πλευρές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας.




3. κ. Νίκος Παραγυιός, ο οποίος με την ερευνητική του ομάδα εντάχθηκε στο Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για την δημιουργία μαθηματικών μοντέλων και υπολογιστικών λύσεων που επιτρέπουν την κατανόηση του περιβάλλοντος μέσω εικόνων από υπολογιστές με στόχο την αναπαραγωγή του ανθρώπινου συστήματος όρασης.




4. κ. Μιχάλης Δαφέρμος, ο οποίος διδάσκει στο Κέμπριτζ, για τις εργασίες του πάνω στην Βαρυτική κατάρρευση αστέρων και την δημιουργία μαύρων οπών, βαρυτικών ιδιομορφιών και ακτινοβολιών.




5. κ. Γεώργιος Κοντοπίδης, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για τις εργασίες του πάνω στον σχεδιασμό και την παρασκευή φαρμάκων για την καταπολέμηση του Καρκίνου και την βελτίωση της δραστικότητας και εκλεκτικότητας ήδη υπαρχουσών ουσιών, με αποτέλεσμα λιγότερες παρενέργειες και μειωμένη τοξικότητα των ουσιών αυτών.








Θεωρώ ελάχιστο χρέος μου, την προβολή των σπουδαίων αυτών ανθρώπων, από αυτή εδώ τη γωνιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα