Σήμερα είναι η τελευταία μου ημέρα στη δουλειά. Τη Δευτέρα ξεκινάω σε νέα δουλειά.
Η αλλαγή εργασίας αποτελεί πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αν και όσοι ακούν πως παραιτήθηκες θεωρούν, τουλάχιστον αρχικά, ότι έφυγες επειδή δεν άντεχες άλλο. Δεν είναι έτσι. Η παραίτηση από μια δουλειά, και η μετακίνηση σε άλλη εταιρεία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για επαγγελματική εξέλιξη του σημερινού επαγγελματία. Έφυγα από εκεί που ήμουν, όχι επειδή είμαι δυσαρεστημένος, αλλά επειδή εκεί που πάω θα είναι καλύτερα. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα φύγω και από αυτή τη δουλειά, και θα πάω στην επόμενη, για καλύτερα βεβαίως.
Για το λόγο αυτό και ο τίτλος είναι "Επαγγελματικός Προσανατολισμός" και όχι "Μάνα, ξέμεινα από δουλειά"... :)
Βέβαια, κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός σε τέτοιες μετακινήσεις. Κατά γενική ομολογία, με την παραίτηση κλείνεις πίσω την πόρτα της παλιάς δουλειάς και εταιρείας, και δεν μπορείς να επιστρέψεις. Όχι επειδή δεν γίνεται, αλλά επειδή είναι σαν να επιστρέφεις σε μια παλιά σχέση... Συνεπώς, μια μετακίνηση σε νέα δουλειά πρέπει να γίνει προσεκτικά και κατόπιν ώριμης σκέψης και απαιτεί να είναι τεκμηριωμένη - να μπορείς δηλαδή με δυο-τρια λόγια να εξηγήσεις και να πείσεις γιατί πας σε νέα δουλειά.
Ως άνθρωπος 1ης δέσμης (τι σημαίνει αυτό θα λένε οι νεότεροι και οι αρκετά παλαιότεροι), όταν έχω ένα θέμα μπροστά μου, προσπαθώ να το ποσοτικοποιήσω ώστε να καταλήξω εύκολα σε ένα συμπέρασμα και αυτομάτως να έχω και μια τεκμηρίωση της απόφασής μου, μια πειστική απάντηση στο ερώτημα "γιατί να φύγω από εκεί που είμαι, και γιατί να πάω στη νέα δουλειά". Έτσι, έχω καταλήξει σε ένα σύνολο από κριτήρια βάσει των οποίων κανείς μπορεί να αποφασίσει εάν πηγαίνοντας στη νέα δουλειά είναι πράγματι σωστή επαγγελματική κίνηση.
Τα κριτήρια, λοιπόν, που χρησιμοποιώ εγώ είναι τα εξής:
Εταιρεία, Αντικείμενο, Θέση-Ρόλος, Προοπτικές Εξέλιξης, Οικονομικό Πακέτο, Λοιπά Στοιχεία.
Εταιρεία:
Σε τι εταιρεία πας; Αν φεύγεις από μια μικρή εταιρεία σε μια μεγάλη, αυτό φαίνεται καλό. Αν αντιθέτως φεύγεις π.χ. από την Eurobank για να πας στην Millenium, τότε αυτό δεν φαίνεται ωραία στο βιογραφικό σου. Πρέπει η νέα εταιρεία να έχει κύρος και καλό όνομα στην αγορά, διαφορετικά σε παίρνει και εσένα η μπάλα και θα θεωρηθείς και εσύ μέτριος (ή και ακόμα χειρότερα).
Αντικείμενο:
Αυτό αποτελεί τελείως ένα κριτήριο προσωπικής φύσεως. Σου αρέσει το αντικείμενο; Δεν πειράζει να είναι διαφορετικό από αυτό που έκανες μέχρι τώρα, αρκεί να είναι κάτι που όντως θέλεις να κάνεις από εδώ και πέρα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για επιβεβαίωση της ορθότητας της απόφασής σου να παραιτηθείς και να πάς στη νέα δουλειά. Συνήθως χρησιμοποιώ ένα τραβηγμένο παράδειγμα: Η νέα σου δουλειά θα σε πληρώνει 10.000€ αλλά θα σε μαστιγώνουν κάθε μέρα, πας;
Θέση-Ρόλος:
Πρέπει σαφώς ο νέος ρόλος να είναι πιο σημαντικός, να αποτελεί συνέχεια στην επαγγελματική σου καριέρα. Πρέπει να πας καλύτερα, διαφορετικά μείνε εκεί που είσαι. Πρέπει να αναλάβεις πιο σημαντικά καθήκοντα, να έχεις περισσότερο κόσμο από κάτω σου, να έχει πιο απαιτητικούς στόχους. Ειδάλλως δεν πας μπροστά, πας πλαγίως.
Προοπτικές Εξέλιξης:
Εάν σε ενδιαφέρει η εξέλιξη, τότε αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δες τις προοπτικές της εταιρείας και του τμήματος που πας. Όχι τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, ούτε τις μακροπρόθεσμες. Που βλέπεις να βρίσκεται η εταιρεία αυτή σε 3 χρόνια; Σε καλύτερη θέση στην αγορά; Θα αυξηθούν οι δουλειές; Εάν η εταιρεία πάει μπροστά, τότε και τα στελέχη της θα ανέβουν και αυτά. Μεγάλο δέλεαρ...
Οικονομικό Πακέτο:
Α, και τώρα πάμε στα ουσιαστικά θέματα. Πρέπει να πας καλύτερα. Είναι η μόνη σου ευκαιρία να ανέβεις μισθολογικά αρκετά. Εγώ θα έβαζα ως ένα ουδέτερο στόχο το +30%. Δεδομένου του πληθωρισμού και της μέσης αύξησης των μισθών, αλλά και το ότι το +30% μεταφράζεται (ανάλογα με το ύψος του μισθού) μέχρι και σε μόνο +15%, σκέψου καλά τι θα απαιτήσεις οικονομικά. Και βεβαίως πηγαίνοντας σε νέα δουλειά με περισσότερες απαιτήσεις, τότε πρέπει και μισθολογικά να αποζημιωθείς περισσότερο. Για αυτό λέω +30%.
Λοιπά Στοιχεία:
Εδώ λαμβάνω υπόψη όλα τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, θα υπάρχει ιδιωτική ιατρο-φαρμακευτική ασφάλιση για εσένα και τα μέλη της οικογένειάς σου, θα υπάρχουν ταξίδια στο εξωτερικό κλπ κλπ. Συνήθως δεν διαπραγματεύονται, και σπάνια αλλάζουν. Εάν δεν πληρούνται κάποια ελάχιστα (πχ να μην έχει ταξίδια στο εξωτερικό), τότε αυτομάτως δεν πας στη νέα δουλειά.
Αυτά τα ολίγα, από κάποιον που πρόσφατα έθεσε αυτά τα ερωτήματα στον ευατό του.
Α, και καλό είναι να ακούσεις 2-3 γνώμες επί του θέματος της μετακίνησης που σε απασχολεί. Σαφώς από την οικογένειά σου, αφού και αυτοί επηρεάζονται, αλλά και από κάνα δυο φίλους, κατά προτίμηση από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο (αρκεί να είναι φίλοι φίλοι)